Gå direkt till textinnehållet

Han tar över Svenska Pen

Han är chefredaktör, frilans, författare, folkhögskollärare och extraknäckande musikalregissör. Nu också Svenska Pens nya ordförande.

Varför tar du dig an det här uppdraget?
– Därför att yttrandefrihetsfrågorna är extremt viktiga. Jag har länge tyckt att de är väldigt intressanta att arbeta med, det här såg jag som en stor möjlighet för att göra det. Sedan är det ett ideellt uppdrag, men ett väldigt viktigt.

År 2008-2012 var Jesper Bengtsson ordförande för svenska Reportrar utan gränser.

– Det är sex år sedan jag slutade där, sedan dess har jag inte ägnat mig åt de här frågorna i stor omfattning. Det kändes som att det var dags igen.

Annons Annons

Du är chefredaktör på halvtid, frilans, skriver på en bok, extraknäcker som musikalregissör och håller i skrivkurs – hur ska du hinna?
– Ja, det får vi väl se. Jag får pussla ihop tiden bäst det går.

Vilka frågor ser du som viktigast att driva?
– För Pens del är det konkreta arbetet för att stödja fängslade författare fortfarande extremt viktigt. Sedan är det att bevaka, analysera och diskutera den utveckling som är i Europa och Sverige. För tio år tillbaka var yttrandefrihetsfrågorna nästan alltid något som hände långt bort. De sista åren ser vi att de kryper närmare och blir mer brinnande i vår närhet. Dels i länder som Ungern och Polen, men också diskussionen här hemma med diskussionen om yttrandefrihetens villkor och hur man ska förhålla sig till olika yttrandefrihetsfrågor.

Fler avsnitt
Fler videos