Han sprider kärlek
till journalister

6 februari, 2013

Samtal med Kommunikationsdesignern Jesper Eriksson blev trött på näthatet och startade en kampanj för att sprida kärlek till journalister. Nästa steg är en tjänst som gör det lättare att sprida nätkärlek anonymt.

Det var under gårdagskvällen som Jesper Eriksson såg SVTs trailer för Uppdrag gransknings program om näthat. I filmklippet berättar en rad journalister om de hat och hot som de fått via mejl.

– Jag blev väldigt illa berörd och så fort jag kom hem la jag i ren affekt ut en bild på Facebook som uppmanar till att skicka nätkärlek till journalister, säger Jesper Eriksson, som är kommunikationsdesigner vid byrån Monterosa.

På bilden står det ”Istället för näthat – Nätkärlek. Leta reda på din favoritjournalists emailadress. Skicka ett email och beskriv vad som gör hen till din favorit. Tillsammans är vi fler än hatarna.”

Din bild har delats på Facebook över 1800 gånger, vad säger du om responsen?
– Jag tror att det är så enkelt att det här är någonting som berör många. Om man kan nå folk via deras känslor blir det lättare att dela, det handlar inte bara om en bild utan om att dela en emotionell reaktion.

Det är inte alla som tycker att journalister förtjänar beröm, vad säger du till dem?
– Som jag ser det fyller journalister en samhällsviktig funktion. I den rollen får man ta lite kritik men jag tycker att det går till överdrift när det blir den här typen av hot. Det är särskilt obehagligt när fokus är att attackera kvinnor. Det civiliserade samhället går ut på att om jag inte håller med någon så tar vi en debatt om det. Det får inte övergå i hot och hat.

Responsen på kampanjen har lett till att Jesper Eriksson och en kompis nu ska utveckla en tjänst för att göra det lättare att sprida kärlek på nätet. Tanken är att tjänsten ska lanseras under morgondagen.

– Tanken är att man ska kunna dela kärleksfyllda meddelanden till vänner och bekanta, men att avsändaren får vara anonym. Det tycker vi är en betydligt roligare trend än det anonyma näthatet. Det viktiga är att folk kan aktivera sig och göra mer än att bara dela en bild.

Journalisten länkar gärna till Resumé som skrivit ut mejladresserna till sina egna journalister, för den som vill följa Jepser Erikssons uppmaning.

Här följer Journalistens mejladresser: jw@journalisten.se, jne@journalisten.se, jn@journalisten.se, qr@journalisten.se, hl@journalisten.se, hlu@journalisten.se, to@journalisten.se, jl@journalisten.se, hg@journalisten.se.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Grävfonden

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies