Gå direkt till textinnehållet

Han har skapat verktyg för att se filterbubblorna

Filterbubblan.se är ett nytt verktyg som ger användaren en överblick över de tre ideologiska bubblor som präglar den svenska debatten. Den rödgröna, den grönblå och blåblå filterbubblan. ”Jag ville illustrera hur olika debatter ser ut i de här bubblorna”, säger skaparen och frilansjournalisten Per Grankvist.

Genom att manipulera Twitters algoritmer har frilansjournalisten och författaren Per Grankvist, tillsammans med företaget Greatworks, skapat Filterbubblan.se som ska synliggöra hur filterbubblorna som formar debatten i Sverige ser ut. Själva "fröet" som startat vart och ett av de tre bubblorna är partiledare och andra nyckelpersoner. I den rödgröna bubblan betyder det exempelvis partiledare från FI, S, V och andra nyckelpersoner i samhällsdebatten.

– Enkelt förklarat så började jag med 12 sådana konton. Då kommer Twitters algoritm föreslå vad mer jag borde gilla utefter det och då antecknar jag det och lägger till dem. På så sätt får jag de här bubblorna att växa, som blir representativa för den svenska debatten. Man behöver också se till att de här bubblorna inte kontemplerar varandra. Det filterbubblan sen gör är att suga in de här tweetsen i realtid, så vi kan följa debatten, säger Per Grankvist.

Att hans just valde att använda sig av Twitter för att illustrera hur olika bubblor ser ut är ingen slump.

– Twitters algoritm är lätt att manipulera och den är även agendasättande på ett helt annat sätt än exempelvis Facebook. Det är på Twitter som opinionen föds, säger Per Grankvist.

Med hjälp av verktyget vill Per Grankvist visa hur bubblorna skiljer sig från varandra, men också sprida medvetenhet om fenomenet som han fortfarande upplever som låg. Även bland andra journalister.

– Filterbubblor kan leda till en polarisering av debatten men vi kan inte bara skylla på det. Filterbubblor har alltid funnits, men algoritmerna gör att de här bubblorna växer fort. Vi får individuella bubblor och de är tätare. Genom att titta in på bubblorna och börja rota och grunna själv så tror jag det kan få många att reflektera. Ta skattedebatten som ett exempel, när du rotat runt ett tag ser du kanske att man pratar om skatter som skattesatser i den rödgröna bubblan. Medan man i den blå bubblan konsekvent använder uttryck som skattetryck. Jag säger inte att någon bubbla är mer sann än någon annan, men det är intressant.

Kommer tjänsten alltid att vara gratis?
– Ja, det är ingen tjänst eller app, det är ett verktyg. Man behöver inte vara kund och vi tar inte ens folks mejladresser. En del historier behöver berättas och detta är en av dem.

Fler avsnitt
Fler videos