Gå direkt till textinnehållet

Hamza Yalcin kräver att han släpps fri

Den svensk-turkiska journalisten Hamza Yalcin, som gripits i Spanien, har nu fått en bättre cell. Han har också lämnat in sitt överklagande där han kräver att han omdedelbart släpps fri.

Hans vän journalisten och författaren Kurdo Baksi berättar att han fått en ensamcell och att det nu är lugnare och bättre för honom. Samtidigt är intresset för svensken stort. En mängd spanska journalister har anmält att de vill intervjua honom i fängelset.

I går lämnade hans advokat in en överklagan mot frihetsberövandet. I det kräver han att han ska friges omedelbart utan vidare juridiskt efterspel. Senast på torsdag i nästa vecka ska den spanska domaren besluta om Hamza Yalcin ska släppas fri eller vara fortsatt häktad i väntan på dom.

– Jag håller tummarna, säger Kurdo Baksi.

Annons Annons

Hamza Yalcin greps när han var på väg hem från Spanien. Orsaken var att Turkiet lämnat in en arresteringsorder på honom till Interpol. I anklagelseakten påstås han bland annat vara medlem i en terrororganisation. Anklagelserna avfärdas helt av flera organisationer, bland annat Internationella Journalistfederationen och Reportar utan gränser.

Kurdo Baksi har i en tidigare artikel i Journalisten sagt: "Hamza är bara anklagad för att han är kritisk till Erdogan, inget annat."

Om Hamza Yalcin utelämnas till Turkiet riskerar han fängelsestraff på 22,5 år.

Fler avsnitt
Fler videos