Hamza har träffat sin advokat

9 augusti, 2017

FOTO: Tor Johnsson Gripandet av Hamza Yalcin Hamza Yalcin, den svenska journalist som gripits i Spanien, har nu fått träffa sin advokat, uppger journalisten och författaren Kurdo Baksi (bilden) som får ständig uppdatering om vad som händer hans fängslade vän. "Anklagelserna är ganska löjliga" säger Kurdo Baksi som läst åtalet.

- Jag hade förväntat mig ett mycket allvarligare åtal. Det här är en klassiker de drar fram. Det är väldigt tunt och jag tror inte att den spanska åklagaren kommer att ställa sig bakom detta, säger Kurdo Baksi.

Många har reagerat och uttryckt sitt stöd för Hamza Yalcin efter gripandet. I Spanien har också flera organisationer uttryckt sitt stöd, bland annat ska det spanska vänsterpartiet Podemos strax hålla en presskonferens till stöd för honom. Internationella journalistfederationen kräver att Spanien släpper honom fri och ställer sig helt bakom det svenska journalistförbundets krav.

I åtalsdokumenten framgår att Hamaz Yalcin anklagas för att ha skrivit propagandaartiklar i terrorstämplade tidningar, att han använt MSN för att ordna konferenser under namnen utbildning och solidaritet, de påstår att han under namnet Cemalettin Can skrivit artiklar som är kopplade till och under inflytande av  en terrororganisation. Han ska enligt åtalet också ha gett order till medlemmar i organisationer att utföra operationer. Den allvarligaste anklagelsen är att han påstås vara medlem i en terrororganisation.

Anklagelserna avfärdas av flera organisationer.

- Hamza är bara anklagad för att han är kritisk till Erdogan, inget annat, menar Kurdo Baksi.

Senast 11 september ska åklagaren fatta beslut om vad som ska hända med den fängslade journalisten. Då handlar det inte om att fatta beslut om han är skyldig till det han anklagas för utan om det ska ske en utlämning till Turkiet eller inte.

Gripandet av Hamza Yalcin

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies