Hamnar inför rätta för tweet

20 september, 2021

Den egyptiske grävjournalisten och människorättskämpen Hossam Bahgat anklagade president Lashin Ibrahim för korruption i ett inlägg på Twitter. Nu väntar åtal där han riskerar två års fängelse och över 300 000 kronor i böter.

Hossam Bahgat har över 260 000 följare på Twitter och är ett välkänt ansikte i Egypten. Efter att han i ett inlägg anklagat presidenten för korruption under valet 2020, väntar nu alltså åtal. 

Han anklagas för att ha förolämpat valmyndigheten, spridit falska nyheter om valfusk, och missbrukat sociala medier, skriver Committe to Protect Journalists (CPJ).

Under de senaste tio åren har landet rutinmässigt frihetsberövat journalister under långa perioder utan att de åtalas, skriver CPJ vidare.

Det här är inte heller första gången Bahgat hamnar i trubbel. 2011 anklagades han och flera andra människorättskämpar för att olovligen ha tagit emot utländska medel. 2016 hindrade de honom att resa ut ur landet av samma anledning.

Rättegången gällande inlägget på Twitter väntas hållas senare i september.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies