Gå direkt till textinnehållet

Halmstad i hotellets skugga

Det har gått fem år sedan planerna på ett 16 våningar högt hotell i Halmstad blev offentliga. Men det är det fortfarande en av de hetaste frågorna för Hallandsposten att bevaka inför valet i höst. ­Redaktionen är dessutom själva i skottgluggen för nej-­sidan, som tvingat fram en folkomröstning.

Protesterna mot hotellbygget på Österskans, strax intill ­Picassoparken och ån Nissan, började som en Facebook-grupp som bara växte. Till slut hade gruppen samlat in så många namnunderskrifter för ett nej till hotellet att politikerna bestämde sig för att genomföra en folkomröstning i frågan, som ska hållas på valdagen den 11 september. 

I Picassoparken står den kände konstnärens 15 meter höga verk Kvinnohuvud. Foto: Jonas Eng. 

Hallandspostens reportrar Anders Holmer, Michael Larsson och Cecilia Welin har alla skrivit en ansenlig mängd artiklar om allt det här sedan kommunen lanserade planerna 2017.

I egenskap av journalister har de också stundtals fått ledande personer inom nej-falangen mot sig, inte minst sedan tidningens politiske redaktör Mattias Karlsson på ledarplats tagit ställning för ett bygge.

– Det som blev irriterat var att många hotellmotståndare såg alla som jobbade på HP som kommunens hantlangare i ­hotellfrågan. Det skrevs omdömen om oss i Facebookgruppen, eller i kommentarsfälten på tidningens Facebooksida, säger Anders Holmer.

Att just den här frågan har blivit så het tror Cecilia Welin beror mycket på platsen. 

– Den har kallats saker som ”allmänhetens vardagsrum”, att då smälla upp ett hotell där har stuckit i ögonen på vissa. Från början skulle man inte kunna passera nere vid Nissan på grund av hotellet och även om man har ritat om det så jag tror att det berörde många personer som har bott i Halmstad länge, säger hon. 

Michael Larsson ser också att kommunen misslyckats med att bemöta den kritiska nej-sidan, vilket spätt på allting. 

– Många invånare menar att det här har jag inte fått vara med och tycka till om, säger han. 

Anders Holmer. Foto: Jonas Eng.

Anders Holmer intresserade sig tidigt för att granska nej-sidans ­innersta krets och några av de uppgifter som de har spridit på sociala medier. Bland annat kunde Anders Holmer visa att påståenden som att hela parken skulle hamna i skugga, eller att halva Picassoparken skulle slukas av bygget, var direkt felaktiga. 

– Varje ord man skriver kan vara en potentiell ”mina” med de här ledande personerna. Om jag skrev hur högt hotellet skulle bli, men inte använde den siffra de ansåg var rätt, så hade jag som journalist tagit ställning för bygget, säger han. 

Den politiske redaktören Mattias Karlsson beskriver det som hände efter att han kommit ut på ja-sidan som den värsta mediestorm han upplevt, bortsett från den gången han tog ställning mot journalisten Joakim Lamotte, och fick hela den svansen efter sig. 

Framför allt minns han en lördag när hotellmotståndarna hade en kampanj på torget. 

– De satt på en stol vid vartenda hörn på torget när jag kom gående, då kände jag att jag gärna ville kryssa igenom och försvinna. Trycket på mig har främst ­varit på sociala medier, och det kommer från den här Facebookgruppen, säger Mattias Karlsson. 

Mattias Karlsson inne på sitt kontor. Foto: Jonas Eng.

Fast frågan har levt i spalterna sedan 2017 har turerna kring det planerade 16-våningshotellet varit nästan lika många som antalet artiklar i HP också på senare tid. 

Först gjorde S en kovändning i frågan – till följd av en konsultrapport som pekade ut hotellbygget som ett för stort ingrepp i den så kallat bevarandevärda kulturmiljön – vilket betyder att det idag inte längre finns någon politisk majoritet för ett bygge. 

Det betyder inte att frågan är död, eftersom SD valde att lägga ett eget förslag om att flytta folkomröstningen, som nu alltså ska genomföras på valdagen. 

Sedan S svängde har kommunen också hunnit med att beställa ännu en konsultrapport eftersom man inte var nöjd med den första. Den nya rapporten har i sin tur slagit fast att man kan bygga ett hotell med saluhall på platsen, bara allting ritas om. 

Under höstens valbevakning handlar det för HP främst om att få makten att ge ett besked till läsarna: Kommer man att följa det folkomröstningen kommer fram till? 

Skrotas hotellplanerna på platsen om det blir ett nej? Eller kan politikerna tänka sig att låta rita ett nytt förslag på hotell och köra på?

Hallandspostens första tidningen gavs ut den 30 juli 1850. Foto: Jonas Eng.

En slagning i HP-arkivet visar att tidningen även lagt ner en hel del tid på att bevaka hur byggplanerna har rivit upp djupa sår inne i kommunhuset, där den lokala grupperingen av SD-politiker delats upp i två läger. Flera personer inom Moderaterna har också blivit utsparkade eller hoppat av partiet, bland annat efter kontroverser i hotell­frågan. 

Några av avhopparna har startat egna partier vilket är helt unikt i Halmstads historia. 

– De nya lokala partierna bygger på hotellfrågan, men också en annan het potatis som handlar om utvecklingen av Eketångaskogen, ett välbärgat område här i Halmstad med röststarka personer som inte vill se att man bygger nya bostäder där, säger Anders Holmer. 

Sedan S svängde har hotellfrågan svalnat något för läsarna, det märker såväl Cecilia Welin som Michael Larsson och Anders Holmer. Inför slutspurten av valbevakningen siar de i och för sig att hotellet fortfarande kommer vara en av de tyngsta lokala frågorna att bevaka, men nämner också andra saker som just utvecklingen kring Eketångaskogen, och bostadsfrågan eftersom Halmstad växer så det knakar. 

Skatten är också viktig, M vill sänka, men oppositionen tycker att kommunen har råd med mer. 

– Jag skulle säga att politikerna har gjort en taktisk sväng för att de vill undvika att hela valet ska överskuggas av ­hotellbygget, eller frågor som Eketångaskogen, säger Anders Holmer.

Finns det ändå en risk att hotellfrågan överskuggar annan viktig bevakning för er inför valet?
– Man får stanna upp lite då och då och titta tillbaka på vad vi har gjort, och vad vi kan ha missat. Vi ska ha en bred rapportering och frågor som berör alla vilket vi ska se till att få, säger Michael Larsson. 

– Avhoppen och de nya partierna som har startats har tagit lite udden av det. Hade du frågat mig för ett år sedan hade jag sagt att hotellfrågan skulle överskugga allt annat här i Halmstad, men nu vet jag inte, säger Anders Holmer.

 

Fakta/ Hotellbygget i Halmstad

Började som en arkitekttävling där det vinnande bidraget – ett 16 våningar högt hotell vid ån Nissan – skapade starka reaktioner. Folkomröstningen i frågan är den första på halländsk mark sedan 1980, då man röstade om ett brobygge i grannkommunen Falkenberg.

 

Fler videos
Fler avsnitt