Gå direkt till textinnehållet

Hallklubben: ”Bevakningen kommer att bli sämre”

Joel Jonsson, ordförande i journalistklubben på Hall Media, befarar att personalminskningarna de kommande åren kommer att leda till sämre bevakning. ”Neddragningarna på lokaltidningarna har skapat ett demokratiunderskott. Invånarna är mindre upplysta om vad som pågår i deras närområden”, säger han. RÄTTAD.

Som Journalisten berättade tidigare i dag har Hall Medias vd Mats Tidstrand presenterat en femårsplan för koncernen, där antalet tjänster ska minskas med ett 80-tal. Hur många av tjänsterna som är redaktionella är inte specificerat. I dag arbetar 140 journalister i koncernen.

– Totalt handlar det om en neddragning om nästan 30 procent av antalet tjänster i hela Hall Media, men vi vet inte hur det kommer att slå mot redaktionerna, säger Joel Jonsson, ordförande i journalistklubben på Hall Media.

De fackliga representanterna fick information i fredags förra veckan om planen, som bland annat innehåller ett förslag om att slå ihop tidningstitlar.

Annons Annons

– Vilka titlar det skulle kunna handla om är inte sagt, och det skulle kunna ske tidigast 2020. Jag uppfattar det som ett möjligt sätt att lösa problemet med att fylla de enskilda titlarna när antalet journalister minskar, säger Joel Jonsson.

Journalistklubben välkomnar det långsammare tempot i neddragningarna, där varje vakans som uppstår efter att någon slutat ska prövas, i syfte att undvika varsel om uppsägningar. Samma system användes under neddragningarna av tjugotalet tjänster förra året. Men samtidigt ser klubben med oro på framtiden när redaktionerna nedbemannas.

– Färre journalister innebär sämre bevakning. Vi är realister och inser att företaget och journalistiken står inför stora utmaningar. Men vi tycker redan att vi är för få för att kunna ge läsarna en bra bevakning. Betalningsviljan kommer inte att öka om bevakningen försämras, säger Joel Jonsson.

Han anser att det krävs politisk kraft för att komma till rätta med problemen. Landsortspressen kommer att få allt svårare att klara uppdraget.

– Det vi har sett de senaste 20 åren är oroväckande. Neddragningarna på lokaltidningarna i Sverige har skapat ett demokratiunderskott. Invånarna är mindre upplysta om vad som pågår i deras närområden. Vi hade hoppats att Hall Media var en koncern som vågar satsa mer på den lokala bevakningen, men nu kan vi konstatera att så inte är fallet. Det behövs politiska beslut så att kommersiella bolag kan stärka bevakningen av lokalsamhället. Public service kommer aldrig att kunna fylla de hål som uppstått som resultat av nedskärningarna, säger Joel Jonsson.

 

RÄTTELSE: I en tidigare version av denna artikel uppgavs felaktigt att det handlade om en neddragning om ”nästan 40 procent” av personalstyrkan. Korrekt är ”nästan 30 procent”. Antalet anställda journalister har också korrigerats från 125 till 140, den tidigare siffran avsåg journalister som är medlemmar i den lokala journalistklubben.

Fler avsnitt
Fler videos