Gå direkt till textinnehållet

Håller textreklamen på att utarma trovärdigheten?

Aftonbladet har fällts av Reklamombudsmannen 16 gånger på fem år för otydlig annonsmärkning. Men ingen, inte ens tidningens publisher, verkar ta det på allvar. Mediehusen satsar nu oblygt på nya och aggressiva annons­affärer.

Just nu ersätts den gamla annonsmodellen med nya satsningar som branded content och native advertising – två aggressiva annonsaffärer som bland annat kvällstidningarnas två chefredaktörer hoppas ska bli sina respektive mediehus räddning.

Branded content betyder ungefär att ett företag köper reklamplats fast det ska se mer eller mindre ut som redaktionellt utrymme, inte sällan utformat som en artikel vilken som helst. Den ska dock, enligt riktlinjerna för textreklam, internationella handelskammaren (ICC) samt  Marknadsföringslagen, annonsmärkas tydligt. 

Expressen och Aftonbladet är de me­diehus i Sverige som går i bräschen för den här utvecklingen just nu. Expressen äger en egen contentbyrå sedan två år tillbaka och Aftonbladet har precis dragit igång sin satsning på en partnerstudio, där man ägnar sig exklusivt åt tidningens branded content. Alltså att skräddarsy en produkt (läs artikel eller TV-inslag) som andas samma Aftonbladet-språk, känsla och utformning som en vanlig artikel i samma tidning fast det är betalt av någon annan.

Bara Aftonbladet har fällts 16 gånger för bristande reklamidentifiering på några år. Och ingen verkar bry sig, i alla fall inte tidningens chefredaktör Jan Helin. Han upplever istället att det här är en kampanj från Reklamombudsmannen som fällt tidningen när de brister i reklamidentifieringen.

Det här har gjort att experter varnar för att journalistiken håller på att utarmas och mediehusen riskerar att förlora den trovärdighet man byggt upp med sina läsare.

– Är man skicklig på det här så märker inte läsarna till en början att någon köpt innehållet. Men ju skickligare man är på att dölja att det är reklam, desto större trovärdighetsrisk tar man. Jag förstår att medierna behöver hitta nya intäktskällor, det är svårt att fördöma det. Men branded content drar med sig stora risker, säger exempelvis medieforskaren Jesper Strömbäck.

Det finns fler som är oroade över utvecklingen.  

– Jag har full förståelse för att företagen vill hitta nya sätt att manövrera i gränstrakterna mellan reklam och journalistik för att hitta annonspengar. Men genom att sudda ut gränserna uppstår ett allvarligt problem som kan påverka tidningarnas trovärdighet. Pengarna kommer in nu, men det blir negativt i framtiden om läsarna inte kan lita på tidningarna, säger PO, Ola Sigvardsson.

Vem bryr sig om textreklamen? Och vad betyder den för jobben, för förtroendet och för den enskilde journalisten?

Läs hela vår granskning av textreklamens utbredning i Sverige i nya numret av Journalisten.

Prenumerera här

Fler avsnitt
Fler videos