Hallå där Maria Sveland ...

6 mars, 2013

...som i nya debattboken Hatet pekar på mediernas skuld för att feminismen är på tillbakagång. Hur ser ansvaret ut?

– Jag ser ett tydligt brott 2005 med SVTs program Könskriget. Den blev starten på en förskjutning av debatten kring feminism och en dörröppnare för feministhat. Resten av medierna hängde på och drevade, dels mot de uthängda i programmet, men också mot Fis representanter. Det är jättetydligt att den nyfikna optimism som först fanns kring Fi förändrades radikalt efter Könskriget. Och ytterst få försökte nyansera bilden av Roks som en organisation för manshatande galningar. Den blev en mediesanning.
Du är också kritisk till att debattörer som Pär Ström bjuds in av medierna. Varför ska de hållas kort?
– Därför att de konsekvent förvränger fakta och är på en så låg nivå att det är absurt att bjuda in dem till debatter. Jag tror inte alls på tryckkokaridén, att vi måste ut med alla åsikter i luften. Tvärtom, ju mer rasister och sexister får uttrycka sig i medier, desto mer öppnar man för hat och en vulgariserad debatt. Jag vet inte hur många gånger de har ringt från SVT Debatt och vill att jag ska komma och tjafsa med Pär Ström, men det vore helt meningslöst. Ett annat problem är att mediedebatterna är så korta, svartvita och positionerande i dag. Jag tror att vi måste våga vägra ta debatten. 

Kommentarer

Det finns 6 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Petra Ericsson ons, 2013-03-06 16:21
Personliga påhopp/hot är alltid fel. Däremot tycker jag givetvis inte att det är fel att feminismen som sådan ifrågasätts och diskuteras som vi gör med andra ämnen i debatten. Jag är säker på att hon är uppfylld av feminismens ideologi och ser den som självklar men det betyder inte att de män eller kvinnor som har en annan åsikt ingår i nån sorts grupp med syfte att förtala och svartmåla. De kanske bara tycker annorlunda.
Inlagt av Mig ons, 2013-03-06 18:52
Maria Sveland verkar på allvar tro att alla som inte håller med henne är kvinnohatare. Är det någon som har vulgariserat debatten så är det hon.
Inlagt av John tors, 2013-03-07 12:48
Jag tycker till skillnad från Ericsson att Sveland har en poäng i fråga om vilka som ska lyftas i debatten. Sveland säger inte att Ström inte borde släppas fram på grund av att han inte är feminist. Ström och liknande debattörer ska inte släppas fram för att de konsekvent förvränger sanningen. De misshandlar statistik eller hittar på egen. Ett stort problem i vår annars så vackra guldålder av fri information är att osanningar förs fram som fakta, vad som sker på forum kan vi journalister inte styra över, men vi har ett direkt ansvar att inte låta sådana påhitt spridas där det faktiskt finns redaktörer.
Inlagt av Ninni tors, 2013-03-07 15:43
Att vara kritisk mot feministisk ideologi och genusvetenskapen i vår tid och vårt samhälle klassas som hat och vi klumpas ihop med Brevik för våra åsikter, av Sveland med fler. Det är tråkigt att man inte kan handskas med oss åsiktsmotståndare utan att ta till sådana härskartekniker. Jag skulle önska att man vågade ta debatten och respektfull diskutera i sakfrågor i stället, men det är ju deras val att låta bli. För den som är intresserad av att möta detta "hatet" i debatt, så välkomnar jag er alla till Genusdebatten.se. Var dock beredd på att "strukturer" och "patriarkat" inte fungerar som förklaring hos oss. Vi håller nämligen inte med om feminismens tolkning av vår värld. Gå ner på en konkret nivå och ge exempel på era strukturer, så dessa går att debatter. Välkomna!
Inlagt av Malte Skogsnäs tors, 2013-03-07 21:29
Men Maria Svelands åsikter måste alltid uttryckas? Maria Svelands låga nivåer ifrågasätts aldrig av journalister. Varför inte då? Vilka fakta är det som konsekvent förvrängs av andra men inte av Maria Sveland? Varför får Maria Sveland enbart säga att saker och ting är mediernas skuld? Varför kontrar och ifrågasätter inte media? Det finns en hop av kritiska frågeställningar som journalister bör ställa till och om Maria Sveland. Varför görs inte det? Nämnde någon mediefeminism?
Inlagt av Martin A. lör, 2013-03-09 13:16
Vad Maria Sveland inte riktigt förstår är att "som man sår får man skörda".

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies