Gå direkt till textinnehållet

Hallå där Jennie Larsson

... ny ordförande för Frilans Riks. Varför sade du ja till att bli ordförande?

– Jag tvekade lite, det är en stor roll att fylla efter Åsa Ohlsson som suttit i sju år. Men jag är väldigt sugen på att få hugga tag i andra frågor än de administrativa som jag sysslat mest med detta år.

Vilka frågor ser du som de viktigaste för Frilans Riks framåt?
–  Vi har en ny frilansrekommendation på gång – pengarna är ju grunden till allt. Man behöver kunna ta betalt för att kunna känna sig trygg i sin roll som frilans.

Men hur kan man få fler redaktörer att följa frilansrekommendationer?
–  Vi vill göra det lättare att visa vilken ersättning en frilans får i jämförelse med en anställds lön. Med en slags kalkylator som vi har på gång ska man kunna räkna fram det och visa för uppdragsgivarna som ett argument i en förhandlingssituation.
–  Det är också viktigt att frilansarna tar plats och syns. Både att ett frilansperspektiv alltid finns med inom förbundet, och utåt, på debatter och i andra sammanhang. Frilans Riks måste kännas aktuella och på banan.
Jennie Larsson lyfter också fram solidaritetsarbetet mellan anställda och frilansar som centralt.
– Under de år jag jobbat fackligt känner jag att det nu är på väg att hända något. Vi måste få alla att förstå att vi alla sitter i samma båt: om redaktionerna får en frilans väldigt billigt – varför ska de då ha anställda?

Fler avsnitt
Fler videos