Gå direkt till textinnehållet

Guillou: ”Utmana staten att sätta oss alla i fängelse”

I Finland åtalas tre journalister för röjande av statshemlighet, efter att de har granskat ett signalunderrättelsecenter. Jan Guillou menar att alla journalister kan stötta dem genom att också publicera samma uppgifter. ”Publicera i alla fall, fast det är förbjudet.”

Journalisten har tidigare berättat om de tre journalister som har arbetat för Helsingin Sanomat som nu åtalas av riksåklagaren i Finland för röjande av statshemlighet och försök till röjande av statshemlighet. Detta efter en granskande artikel om ett av försvarsmaktens signalunderrättelsecenter.

I en intervju med Arbetsvärlden menar Jan Guillou att vi journalister kan stötta dem genom att också publicera uppgifterna som den finska staten vill hemlighålla.

– Naturligtvis i det konkreta fallet: att avslöja det som inte fick avslöjas. I flera tidningar på en gång helst. Utmana staten att sätta oss alla i fängelse, vilket de inte kan göra. Det är det effektivaste motmedlet jag kan tänka mig. Publicera i alla fall, fast det är förbjudet, säger han i artikeln.

Annons Annons

Guillou menar att han kan bli den första som gör det.

– Och de kan ju skicka över materialet till mig så kan jag publicera i Aftonbladet och sedan kan de citera mig, fortsätter han.

Fler avsnitt
Fler videos