Gå direkt till textinnehållet

Gui Minhai riskerar att dö i kinesiskt fängelse

Den svenska förläggaren Gui Minhai är en av tio yttrandefrihetsfångar som enligt Reportrar utan gränser riskerar en förtida död i kinesiskt förvar.

Internationella Reportrar utan gränser listar tio bloggare, journalister och förläggare som sitter fängslade i Kina som riskerar en förtida död på grund av omständigheterna i fängelset. Gui Minhai är en av dem.

Totalt sitter minst 50 journalister och bloggare i kinesiskt förvar, enligt RUG.

”De kinesiska myndigheterna dömer inte längre ut dödsstraff till pressfrihetsfångar, men de behandlar dem medvetet illa och nekar dem den medicinska vård de behöver”, skriver organisationen.

Annons Annons

Frilansjournalisten Jojje Olsson skriver i Expressen Kultur att fängslade Gui Minhai lider av den allvarliga neurologiska sjukdomen ALS, men att han trots det inte får vård.

Precis som i George Orwells roman 1984 så mördas inte dissidenter på öppen gata i Kina. De lämnas i stället att långsamt tyna bort i landets fängelsesystem, gärna efter att par framtvingade "erkännanden" på statlig tv. Och mycket talar nu för att en svensk medborgare kommer gå detta öde till mötes, skriver han.

Jojje Olsson riktar hård kritik mot UD för agerandet efter att Minhai förts bort på ett tåg i Kina, rakt framför ögonen på svensk konsulär personal som skulle ta honom till läkare.

Visserligen har utrikesminister Margot Wallström gjort offentliga uttalanden om att Gui Minhai bör släppas fri. Men ord kostar inget, menar Jojje Olsson:

Och i handling fortsätter man dansa efter Kinas pipa, exempelvis genom att hjälpa dess regim att isolera demokratin på Taiwan.

Fler avsnitt
Fler videos