Gå direkt till textinnehållet

Gui dömd till tio års fängelse för att ha spridit information

Den svenske förläggaren Gui Minhai har dömts till tio års fängelse i Kina för att ha ”tillhandahållit information till utlandet”. Domen får hård kritik.

En domstol i Ningbo utanför Shanghai har dömt Gui Minhai för att röjt statshemligheter utomlands. Straffet är tio års fängelse. Det rapporterar bland andra Sveriges Radio.

Sveriges utrikesminister Ann Linde kräver att Gui Minhai släpps fri, säger hon till P1-morgon.  

Svenska Pens ordförande Jesper Bengtsson kritiserar domen:

”Det är ju väldigt mycket oklarheter kring bevisföring och hur rättsprocessen har gått till, den har ju varit helt sluten och gjorts i hemlighet. Vad vi vet är att han inte har fått den konsulära hjälp han som utländsk medborgare har rätt till och att han flera gånger tidigare har fått framträda med fabricerade erkännanden”, säger han till TT.

”En riggad rättegång i en låtsasdomstol”, säger Pekings tidigare kulturattaché Magnus Fiskesjö till Dagens Nyheter om domen.

Gui Minhai kidnappades av kinesiska agenter från sin semesterbostad i Thailand 2015 och har med undantag för en kortare period 2017 suttit i fängelse i Kina. Han anklagades inledningsvis för att ha orsakat en trafikolycka, men döms alltså nu för att ha röjt statshemligheter. Han ska enligt domstolen ha erkänt och avsagt sig rätten att överklaga. Kina har tidigare framtvingat falska erkännanden som också sänts i statlig tv.

Fler avsnitt
Fler videos