Gripanden av journalister i Bulgarien var olagliga

6 december, 2018

Det var olagligt för polisen att frihetsberöva de två journalister som försökte hindra förstörelse av bevis för korruption med EU-pengar i september. Det konstaterar en bulgarisk domstol. Den bulgariska regeringen tackar nu de två journalisterna för deras insatser.

Journalisten berättade i september om de märkliga turerna kring ett stort avslöjande om korruption i mångmiljardklassen.

Två grävjournalister, Dimitar Stojanov och Attila Biro, som arbetade för tidningen Bivol hade rapporterat att mellan 30 och 40 procent av pengarna från EUs regionalstöd avsedda för byggprojekt i stället gick till mutor och till enskilda privatpersoner i byggkoncernen GP. Efter publiceringen fick journalisterna tips om att GP-gruppen höll på att förstöra bevis, och de följde en skåpbil från högkvarteret i Sofia till en ödslig plats nära staden Pernik, där dokument lastades ur och brändes.

Stojanov och Biro greps inom kort av polis på platsen, och medan korruptionsbevisen brann upp fördes de till en polisstation där de hölls i sex timmar utan möjlighet att kontakta någon.

Nu konstaterar en bulgarisk domstol av det var olagligt att frihetsberöva Stojanov och Biro, eftersom det inte fanns någon brottsmisstanke mot dem. Det rapporterar Bivol.

Europarådet krävde i september att den bulgariska regeringen skulle förklara behandlingen av de två journalisterna. I går onsdag svarade regeringen i ett brev till Europarådet, att gripandena berodde på ett kommunikationsproblem, och att de presskort Stojanov och Biro uppvisat för polisen inte räknades som ID-handlingar och att journalisterna fördes till polisstationen för att kunna fastställa deras identiteter.

Båda journalisterna hade dock enligt Bivol redovisat sina ID-handlingar på plats, och polisen gjorde heller inga försök att fastställa deras identiteter på polisstationen.

Den bulgariska regeringen riktar i brevet till Europarådet samtidigt ett tack till de två journalisterna för deras insatser.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies