Gå direkt till textinnehållet

Grekiska högerextremister till våldsam attack mot journalister

Minst tre journalister blev allvarligt skadade och fick kameror stulna eller förstörda under en demonstration i Aten.

I söndags hölls en demonstration på Syntagmatorget i Aten i protest mot namnöverenskommelsen med Republiken Makedonien, som föreslås heta Nordmakedonien. Demonstrationen övergick i våldsamheter, vilket flera medier rapporterat om, däribland Dagens Nyheter och New York Times.

När våldsamheterna bröt ut, gick högerextremistiska grupper till våldsamma riktade attacker mot flera journalister som bevakade demonstrationen. Journalisterna på plats var måltavlor för grupperna. Det rapporterar lokala medier, bland andra Kathimerini och Iefimerida som också har video och ljudupptagningar från överfallen. 

Den tyska journalisten Thomas Jacobi blev slagen i ansiktet, en kamera slogs sönder och högerextremisterna krävde att han skulle radera bilder och ljudupptagningar från mobiltelefonen. Tack vare ett polisingripande avbröts misshandeln.

Annons Annons

Thomas Jacobi var en av producenterna för en dokumentär från 2015 om det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning. Gärningsmännen ställde frågor om detta, vilket hörs på en ljudupptagning. Utrikesjournalisternas förening i Grekland (FPA) fördömer attacken i ett uttalande.

På en annan del av torget blev bildjournalisten Kostis Dadamis attackerad, han fick en allvarlig skada i huvudet och delar av hans bildutrustning stals.

Grekiska public service-kanalen ERT uppger att en av deras fotografer skadades svårt när extremister gick till attack.

Fler avsnitt
Fler videos