Gå direkt till textinnehållet

Grävande journalister i storbråk

De grävande journalisterna Thomas Sjöberg och Elisabeth Åsbrink har hamnat i storbråk om Åsbrinks bok Och i Wienerwald står träden kvar. "Ohederligt och omoraliskt", säger Sjöberg. "Sorgligt och patetiskt", säger Åsbrink.

Debatt i Journalisten går Thomas Sjöberg till attack mot Elisabeth Åsbrink och hennes nyutkomna bok Och i Wienerwald står träden kvar.

Boken handlar om Sverige under andra världskriget. En del av boken rör Ikeas grundare Ingvar Kamprad och dennes nazistiska kopplingar. Elisabeth Åsbrink avslöjar att Allmänna säkerhetstjänsten, dåvarande Säpo, hade en akt på Kamprad, att han var medlem i Svensk Socialistisk Samling (SSS), att han värvat medlemmar till nazistpartiet SSS och i en i boken återgiven intervju gjord 2010 uttalar Ingvar Kamprad stöd för fascisten Per Engdahl.

Avslöjandet har blivit en världsnyhet och Elisabeth Åsbrink har intervjuats av bland annat brittiska, amerikanska, ryska, brasilianska, australiska, kanadensiska och indiska medier. AFP intervjuade henne efter avslöjandet.

Men journalisten och författaren Thomas Sjöberg anser inte att Åsbrinks bok ger någon information som i allt väsentligt inte redan var känd sedan tidigare. Han säger att fakta redan är kända och att även stilen i de avsnitt i Åsbrinks bok som handlar om Kamprads nazism har stora likheter med hans egen bok Ingvar Kamprad och hans Ikea från 1998.

– Hon kommer inte med någonting nytt. I princip allt hon skriver om Ingvar Kamprad finns redan i min bok. Allt är känt sedan tidigare. Hon borde ha haft en gedigen notapparat för att redogöra för var hon hämtat materialet, säger Thomas Sjöberg till Journalisten.

– Problemet är inte själva boken utan hur den lanseras, som att den innehöll någonting väsentligt nytt om Kamprad. Jag tycker att det är ohederligt och omoraliskt. Det är snylteri att relansera redan kända uppgifter som nya, säger Thomas Sjöberg.

– Och hon har inte ens stavat mitt namn rätt i källförteckningen.

Elisabeth Åsbrink besvarar kritikenDebatt i Journalisten och skriver att Sjöbergs bok från 1998 är "rörig, källförteckningen intetsägande och många uppgifter svårkontrollerbara".

Hon svarar att Allmänna säkerhetstjänstens akt på Ingvar Kamprad inte tidigare har varit känd och att flera av uppgifterna i Och i Wienerwald står träden kvar är nya.

– Att höra Sjöberg är ungefär som att lyssna på någon som envisas med att jorden är platt. Vem som helst kan kolla hans bok på biblioteken eller på antikvariat – där står inget om att Kamprad var medlem i Svensk Socialistisk Samling, det riktig hårdföra nazistpartiet. Inte heller står något om att underrättelsepolisen upprättade en akt på honom under rubriken "nazist" eller om uppångade brev där Kamprad skryter om att han inte tänker försaka något tillfälle att arbeta för rörelsen. Att detta är nya uppgifter är fakta. Jorden är rund, säger Elisabeth Åsbrink till Journalisten.

Hon är besviken på den njugghet hon upplever grävande journalister emellan.

– Det vimlar inte av grävande journalister. Jag hoppades att man kunde vara glad åt grävande kolleger som lyckas och peppa varandra i stället för att attackera varandra. Jag har byggt vidare på vad andra har åstadkommit före mig, och om några år kanske någon använder min bok och gräver vidare.

– Jag har använt många källor och Thomas Sjöbergs bok är en av dem. Han har fått precis lika mycket cred som alla andra. Jag har inte använt en notapparat av samma skäl som han inte använde en notapparat i sin bok om Ingvar Kamprad; det är inte den typen av bok, säger Elisabeth Åsbrink.

Hon är irriterad över påhoppet.

– För mig är det här sorgligt och lite patetiskt.

Läs debattartiklarna här och här.

Fler avsnitt
Fler videos