Gå direkt till textinnehållet

”Gräv ska göra motstånd mot motståndet”

I en tid av populism och faktaresistens blir det ännu viktigare för journalister att mötas och lära av varandra, menar årets Grävgeneral Hanna Grahn. Gräv20 öppnar också dörrarna för allmänheten.

Borås Tidnings agendachef Hanna Grahn leder den arrangörsgrupp på 20 personer som ansvarar för såväl program som logistik på Gräv20 i Borås. Programarbetet tar mycket kraft och blir helt klart först i mars. Temat för årets seminarium är ”Motstånd”. Det sattes tidigt och tar spjärn mot en rad trender i tiden.

– Känslan är att journalistiken är väldigt utsatt och kanske mer ifrågasatt än någonsin. Då tänker vi brett: på hela fake news-debatten och att vi har en president i en av världens största demokratier som anklagar journalister för lögn, på växande hot och hat mot journalister, på hur Mediesverige slåss för att hitta en ekonomi för framtiden. Och på att det kommer fler och fler vittnesmål om att offentlighetsprincipen långsamt stryps, säger Hanna Grahn.

– Vi tänker ”motstånd” i dubbel bemärkelse: genom att samlas på Gräv och utbyta erfarenheter ska vi göra motstånd mot motståndet.

Annons Annons

Polarisering och hot mot demokratin är stora samhällsfrågor idag. Är temat valt med tanke på det?
– Ja. De går ju in i varandra, hoten mot demokratin och mot journalistiken.

Årets huvudtalare Maria Ressa, vd och chefredaktör för den filippinska onlinetidningen Rappler, förkroppsligar motståndstemat, menar Hanna Grahn.

– Hon passar perfekt med deras kamp för sin journalistik, hur de är systematiskt utsatta från regimen.

Hur tycker du att den grävande journalistiken står sig i Sverige?
– På många sätt jättebra. För oss som inte jobbar i public service blir ju läsaraffären viktigare för den framtida ekonomin, och där ser vi både mycket läsning och mycket konvertering på den granskande journalistiken. Jag har verkligen ingen känsla av att grävjournalistiken i Sverige är på dekis. Tvärtom ser jag en växande insikt om hur viktig den är.

Ser du en risk för minskade resurser i och med den starka konsolideringen av lokalpressen med ofta tillhörande sparpaket?
– Det är klart att det finns risker med att ägandet koncentreras, på många olika sätt. Ett drömscenario vore en mångfald i ägandet, med starka publicister i ledningen.

Vilka trender ser du i den granskande journalistiken – vad är det nya svarta?
– Det som har varit en trend i Sverige det sista året är bankgranskningar. Vi är väldigt glada över att få hit David Enrich på New York Times, som har granskat Deutsche Banks affärer med Donald Trump och som kommer med en bok nu i februari. Han är väldigt tydlig, David Enrich: utan Deutsche Bank hade Trump förmodligen inte varit president.

– Vår plan är också att en visselblåsare vid namn Val Broeksmit, som varit betydelsefull för Enrich, ska komma hit. Vi vill att Enrich ska berätta om sina egna granskningar, men planerar också en programpunkt om visselblåsarrollen.

– Jag ser också att bland annat feministiska ämnen har tagit större plats i den granskande journalistiken, jag tänker till exempel på granskningar kring Metoo.

Årets Gräv gör också en ansträngning att nå utanför journalistbubblan. Det skulle vara lite bortkastat att ha Sveriges journalistelit på plats utan att boråsarna märker det, menar grävgeneral Grahn. Därför bjuder man in till två föreläsningar öppna för allmänheten. En ska vara ett slags grundkurs om journalistik riktad mot en bred allmänhet, där BTs kulturchef Lena Kvist intervjuar Janne Josefsson på scen.

– Tanken är att de ska fokusera på mediernas roll, offentlighetsprincip, meddelarskydd. Förhoppningsvis matnyttigt men också kryddat med erfarenheter från svensk grävhistoria.

Deltagaravgiften till Gräv ligger i år på 4 700 kronor, resa och logi oräknat.

Finns det inte en risk att anställda journalister från stora arbetsgivare dominerar seminariet?
– Drömmen är såklart att olika typer av journalister med olika bakgrund är här. Vårt mål är att bygga ett program som är lockande för många och visar på en mångfald. Vi hoppas att också  mindre arbetsgivare ser värdet av Gräv20. Man vill verkligen inte att Gräv enbart ska bestå av journalister från några få stora arbetsgivare.

Gör ni något arbete för att bredda deltagarlistan?
– Vi skulle säkert kunna lägga mer tid på att saluföra Gräv. Nu blir det en Guldspade till studenter i år, det är ett mycket bra sätt att föryngra. Vi har redan fått 21 anmälningar av studenter på Umeå universitet. Riktigt roligt!

                                                                       ***

 

MOTSTÅND TEMA PÅ ÅRETS GRÄV
Gräv20 hålls i Borås kongresshus 20-21 mars. Arrangörerna är Borås Tidning, P4 Sjuhärad, Högskolan i Borås och SVT Göteborg.
Arvoden till föreläsare betalas inte ut. Internationella gäster får resa, logi och deltagaravgift betald av Gräv, liksom föreläsare som inte är journalister.
Gräv står för deltagaravgifterna för föreläsare som är journalister, men inte för guldspadenominerade föreläsare, enligt ett FGJ-beslut för några år sedan.
Som tidigare blir det ett antal parallella spår. I år bland annat ett sportspår, ett ungt spår, ett datajournalistikspår och ett arbetsledarspår, vid sidan av huvudtemat Motstånd.

186 … BIDRAG HAR SKICKATS IN TILL GULDSPADEJURYN
Guldspaden delas i år ut i åtta klasser och de nominerade presenteras den 27 februari.

DE KOMMER TILL GRÄV20
Caroline Muscat, redaktör Shift News, Malta, vän med mördade journalisten Daphne Caruana Galizia.
Maria Ressa, chefredaktör Rappler, Filippinerna.
Hajo Seppelt, undersökande sportjournalist, Tyskland.
David Enrich, New York Times, USA.
Charlotta Friborg, SVT, och MO Ola Sigvardsson om svåra publicistiska beslut.
Linda Hedenljung, reporter, Östersunds-Posten.

Fler avsnitt
Fler videos