Gratistidningskriget i Danmark över

12 januari, 2012

Nedläggningen av danska gratistidningen Urban innebär att det nu bara finns två gratistidningar kvar i Danmark.

Den ekonomiska krisen och lågkonjunkturen tvingade Berlingske att lägga ned gratistidningen Urban som startades 2001, enligt koncernens VD Lisbeth Knutsen. 87 personer varslas om uppsägning inom koncernen.

Minst elva redaktionella tjänster försvinner på Berlingske och dessutom försvinner alla de elva redaktionella tjänsterna på Urban. Tjänster kommer också att försvinna från B T. Det uppger danska Journalisten.

Men Urban ska leva vidare i digital form. "Vi har beslutat att tänka nytt i fråga om varumärket Urban, och det i ett helt nytt och spännande medialt sammanhang med nya partners, där det digitala kommer att spela huvudrollen", skriver Lisbeth Knudsen i en kommentar.

Gratistidningsexperten, professor Piet Bakker vid universitetet i Amsterdam, kallar den digitala relansering av Urban för "crap". På sin blogg menar han att Urban är det senast offret i det danska gratistidningskriget - och att förlusterna varit enorma. Räckvidden för Urban minskade från 600 000 läsare 2006 till 233 000 läsare 2011.

Med nedläggningen av Urban finns det nu bara två dagstidningar som är gratis i Danmark, MetroXpress och 24 timer, med en samlad upplaga om 360 000. För fem år sedan fanns det elva gratistidningar med totalt över två miljoner i upplaga. Därmed är det blodiga och dyra gratistidningskriget i Danmark så gott som över.

Urban kommer ut med sitt sista i dag 12 januari.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Sara fre, 2012-01-27 14:42
Och Politikens Lokalaviser då...?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies