Gå direkt till textinnehållet

”Gränslösa påhopp på vår medarbetare”

En felsägning om förskolan utlöste en sådan hatvåg mot en SVT-reporter att SVT gick ut och markerade mot elakheterna. ”Man har passerat en anständighetens gräns”, säger nyhetschefen Michael Kucera.

Det var i en direktsändning av Folkhälsomyndighetens presskonferens under torsdagen som SVTs reporter sade apropå en rapport om smittspridning i förskolemiljö: ”om man nu kan se det (förskolan) som en arbetsplats”. Felsägningen utlöste en våg av hatiska kommentarer i sociala medier, med tillmälen om reportern som ”pucko”, ”idiot” och ”dumhuvud”.

SVT publicerade i fredags en bloggpost där man visserligen beklagar felsägningen men framför allt tar avstånd från påhoppen mot medarbetaren.

– Ser man sändningen i sin helhet är det uppenbart att vår reporter möjligen lyckats uttrycka sig klumpigt, men egentligen menar något annat. Men klippet rycks ur sitt sammanhang, börjar leva eget liv i sociala medier med gränslösa påhopp på medarbetaren och hennes person. Jag kände att det var läge att markera från redaktionens sida. Här har man passerat en anständighetens gräns, säger Michael Kucera, nyhetschef på SVT Nyheter Online.

Hur vanligt är det att ni behöver gå ut och markera såhär?
– De senaste åren har samtalsklimatet i sociala medier, med påhopp riktade mot enskilda journalister, hårdnat avsevärt. Det är mycket tuffare idag. På ett sätt är det positivt att det förs en debatt om vår journalistik, när det är rimligt, det gör oss som journalister bättre. Skillnaden här är att en sak rycks ur sitt sammanhang och att man sedan går till väldigt tuffa personangrepp.

En av de platser där påhoppen skett är i Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrands Facebooktråd om saken. Jaara Åstrand har visserligen tagit avstånd från vissa tillmälen, men annat, som ”sista idioten är inte född”, lämnas okommenterat.

Vilket ansvar har till exempel Lärarförbundets ordförande för tonen i kommentarfältet till hennes Facebookpostning?
– Jag har inte i detalj studerat den tråden, det här har snurrat på flera olika ställen. Men generellt har alla som har stora sociala konton absolut ett ansvar för att hålla rent i kommentarstrådarna, säger Michael Kucera.

Hur hanterar ni en sådan här hatstorm arbetsmiljömässigt?
– Det är en fråga vi jobbar med sedan flera år, med flera nivåer. Vi lägger mycket kraft på moderering av egna trådar, där vi tar ansvar för allt som publiceras i våra sociala kanaler och plockar bort sådant som är hatiskt eller hotfullt.

– En annan del är att föra en diskussion på redaktionen, och se till att ställa upp för varandra, backa upp den medarbetare som är utsatt.

– Det kan också vara att just publicera en sådan här text, för att flytta fokus i debatten, och i viss mån mot en chef från en enskild medarbetare.

Vad har texten lett till?
– Det intressanta är att vi brukar få en spännvidd av reaktioner, inte minst kritiska synpunkter. Men det har inte kommit ett enda kritiskt mejl om den här saken, däremot en lång rad stöttande meddelanden från vad som verkar vara vanliga användare, säger Michael Kucera.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand säger till Journalisten att hon ”självklart” har ansvar för vad som skrivs på hennes egna sidor i sociala medier. Hon menar att hon markerat mot onödigt hård ton i kommentarsfälten och tar sig rätten att ta bort inlägg som går över gränsen.

– Har jag missat något får jag se över det igen, säger Johanna Jaara Åstrand.

Du skriver själv på Facebook att reporterns uttalande var ”så dumt och okunnigt”, men lyssnar man på hela inslaget är det ju rätt uppenbart att det rör sig om en ren felsägning. Hur ser du på det?
– Uttalandet landade hos en enormt pressad kår, jag behövde markera för våra medlemmars skull. Men för vår del är det utagerat, vi har haft en god dialog med SVT och har ingen avsikt att bidra till ett drev mot reportern, säger Johanna Jaara Åstrand.

Fler avsnitt
Fler videos