Granskande journalist mördad i Port-au-Prince

2 juli, 2021

Journalisten Diego Charles granskade ett politisk känsligt och ouppklarat mord på Haiti – i tisdags sköts han och en oppositionspolitiker ihjäl i huvudstaden Port-au-Prince.

Vid 23-tiden på tisdagskvällen lokal tid sköts journalisten Diego Charles ihjäl utanför sitt hem i Port-au-Prince av personer på en motorcykel.

Gärningspersonerna sköt samtidigt ihjäl oppositionspolitikern Marie Antoinette Duclair, som befann sig i en bil intill. Hon hade kört Diego Charles hem från ett möte de båda hade deltagit i. Båda offren var 33 år. Gärningsmännen flydde från platsen. Det rapporterar bland andra TV5 Monde.

Samma kväll mördades först en polis, Guerby Geffrard, och sedan ytterligare 13 personer i en masskjutning i Port-au-Prince. Polismyndigheten kopplade omedelbart samman händelserna och hävdar att masskjutningen utfördes av en grupp missnöjda poliser som ville hämnas mordet på deras kollega, och att Charles och Duclair blev två av offren i denna hämndattack. Det rapporterar bland andra Le Nouvelliste och AP.

Den haitiska journalistföreningen Association des Journalistes Haïtiens (AJH) ifrågasätter den hypotesen och menar att dubbelmordet på Charles och Duclair är en separat händelse.

En av Diego Charles kollegor uppger för Committee to Protect Journalists (CPJ) att polisens teori är ”löjeväckande och misstänkt”, och tror att polisen aktivt försöker undvika att utreda möjliga politiska motiv till mordet på journalisten Diego Charles och oppositionspolitikern Marie Antoinette Duclair.

Diego Charles höll bland annat på med en granskning av det politisk mycket känsliga ouppklarade mordet på det haitiska advokatsamfundets generalsekreterare Monferrier Dorval förra året. Flera av hans artiklar hade under våren publicerats i Larepiblik Magazine, som Diego Charles grundade för fem år sedan tillsammans med Marie Antoinette Duclair, som då var verksam som journalist.

Charles huvudsakliga uppdragsgivare var radio- och tv-stationen Radio Vision 2000 samt nyhetssajten Gazette Haïti.

CPJ kräver i ett uttalande en grundlig utredning av mordet på Diego Charles och Marie Antoinette Duclair.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies