GP:s redaktion nära
halverad på ett år

25 februari, 2016

FOTO: Elisabeth Alvenby/GP GP ska återigen banta redaktionen. Den här gången med åtta tjänster. Bland annat ska alla fotografer bort förutom en. ”Någonstans går gränsen för när man kan leverera en vettig produkt”, säger journalistklubbens ordförande Gabriella Mohoff. 

För ett år sedan fanns det 124 tjänster på GPs redaktion. Idag har man cirka 70 anställda kvar, om man räknar med de åtta som nu har fått erbjudande om avgångsvederlag.

En del av tjänsterna är överflyttade till det nya onlineföretaget som levererar material till GP, men på GPs redaktion är man i dag alltså cirka 54 tjänster färre än för ett drygt år sedan, enligt klubben.

I den pågående förhandlingen som inleddes förra veckan vill ledningen att tre av tidningens fyra fotografer ska bort. Bara en av fotograferna, den med längst anställningstid, ska bli kvar som "inhouse photographer". Av redaktionens två bildredaktörer blir bara en kvar. 

Den som har jobbat längst på bildredaktionen, av de som nu erbjuds avgångsvederlag, är uppe i över 30 års anställning.

– Vi fortsätter titta noga på vad vi kan göra inhouse och vad vi kan göra i samarbete med våra externa leverantörer. Vi har inlett en förhandling som siktar mot att jobba mindre inhouse, och mer mot de bildbyråer och externa fotografer vi redan har samarbete med, sa chefredaktören Cecilia Krönlein till Journalisten tidigare i dag.  

Klubben är kritisk till ytterliggare nedragningar på bildredaktionen. 

– GP har ju en tradition med duktiga fotografer och hög bildjournalistisk kvalité, vi tror det här kommer försämra vår bildjournalistik. Inget ont om våra frilansare men någonstans är tanken med detta att spara pengar så man vill inte lägga lika mycket pengar på bildjournalistik längre, säger Gabriella Mohoff.

Samtidigt har också fyra webbredaktörer på tidningen fått ett erbjudande om avgångsvederlag. Dessa får alltså inte följa med till den nya onlineredaktionen som brutits ut i ett separat bolag.

Varför får inte de fyra webbredaktörerna följa med till nya onlinered?

– De (ledningen red.anm) bestämde sig för att bilda en spetskompetensgrupp och där fick den nya onlinechefen, som jag uppfattade det, anställa vilka han ville. De var 18 personer från redaktionen som sökte och jag tror att sex av dem ansågs ha den specialkompetensen man efterlyste. Så de här fyra personerna är alltså personer som inte fick de jobben, säger Gabriella Mohoff.

Hur är stämningen på redaktionen?

– Man kan säga att det är blandat. Vi är ganska vana vid att det bemannas ned, eftersom redaktionen nästan halverats på ett år. Men det här är så riktat och så utpekande, dels mot de här fyra personerna, och dels att man tar bort fotografer som är duktiga och tillför mycket. Folk är trötta och förbannade men det är också uppgivet, man fattar att ekonomin är dålig men någonstans går en gräns för när man kan göra en vettig produkt, säger Gabriella Mohoff.

 

Fotnot: Artikeln har rättats. Tidigare stod det att GPs onlinebolag levererade en del material till GP. Enligt Markus Hankins, Onlinechef Göteborgs-Posten, levereras allt deras material till GP.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Göte Andersson fre, 2016-02-26 10:16
Förmodligen har GP missat att de måste leverera en produkt som faller läsarna i smaken. SVT har en monopolställning och kan kabla "ut vad skit som helst" trots licensbetalarnas ogillande.. Tidningar, som bekant, bekostas av prenumeranter och läsare och måste vara till lags annars hotar nedläggning. Packen Eder Därefter DS väntar ivrigt på TSmätningen
Inlagt av Bosse fre, 2016-02-26 12:44
Det är synd om göteborgarna som är hänvisade till en så dålig morgontidning som GP. Den smala lyckan för GP är monopolställningen vad gäller lokalnyheter och lokala annonser, annars hade man säkert inte överlevt. Hade t.ex. DN satsat och gjort en Göteborgsedition tror jag att man hade knäckt GP ganska snabbt. Även göteborgare uppskattar kvalitet och det är kvalitet som kommer att rädda morgontidningarna i längden. Se bara på DN som gör ett bra resultat TACK VARE att man satsar på kvalitet istället för neddragningar.
Relaterade artiklar

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies