Gå direkt till textinnehållet

GP vill flytta redigeringen till Trollhättan

Göteborgs-Posten utreder nu om redigeringen av papperstidningen kan flyttas till Trollhättan. ”Folk är chockade”, säger Jan Arell, ledamot i journalistklubbens styrelse.

Under ett möte i tisdags informerades redigerarna på GP om att tidningen startar en utredning för att se om redigeringen kan samordnas med redigeringen av TTELA och Bohusläningen. Målet är i sådant fall att flytta hela redigeringen från Göteborg till Trollhättan.

När Stampen Local Media med de tre tidningarna samt Hallandsposten och Hallands Nyheter bildades vid årsskiftet var avsikten att hitta effektiviseringar. Nu visar det sig att centraliserad redigering är en av dessa.

Enligt företaget är orsaken till förslaget som nu ska utredas av GPs biträdande redaktionschef Carina Söderström, att det ekonomiska läget för GP är mycket ansträngt.

– Folk är chockade. Jag som gammal redigerare tycker ju att nattredaktionen är redaktionens hjärta. Det är där man gör tidningen. Att ta bort den härifrån är känslomässigt fruktansvärt. Man oroas förstås också över vad det kommer att betyda för kvaliteten i tidningen, om nu förslaget blir verklighet, säger Jan Arell, utrikesreporter och ledamot i journalistklubbens styrelse.

Annons Annons

Klubbstyrelsen har haft ett möte efter att de fick beskedet på tisdagen.

– Vi vet inte så mycket mer än att frågan ska utredas, säger Gabriella Mohoff, ordförande i journalistklubben på GP.

– I grunden förstår vi varför man vill göra så här, men vi är oroliga för att det bara blir pengar som räknas och att man missar den mänskliga sidan och kvalitetsfrågan. Med all respekt för det arbete som görs i Trollhättan på TTELA förstås, de gör ett jättebra jobb, det här handlar om närheten. Våra reportrar, redigerare och deskare jobbar nära varandra och tar man bort redigerarna finns det en risk att det blir en kvalitetssänkning som drabbar tidningen, säger Gabriella Mohoff.

– Sen är vi förstås oroliga för att det ska bli fråga om att man minskar bemanningen, och det förefaller sannolikt att det är det man är ute efter. De andra pengarna som kan sparas på en flytt är småpengar i form av minskad lokalhyra.

Cirka 25 personer arbetar på redigeringen på GP.

Vad kommer att hända med dem om förslaget blir verklighet?
– Det vet vi inte och det vet nog inte ledningen heller, de inväntar utredningen. Vi ska nu försöka få in en representant för klubben i utredningen. Det har redan börjat komma motförslag på hur man ska kunna spara pengar. Vi hoppas att det ska gå att hitta andra lösningar än att samordna redigeringen. Tidningen riskerar att bli tråkigare med hårt mallade sidor och inga snabba omgörningar, säger Gabriella Mohoff.

Fler avsnitt
Fler videos