GP tar bort alla
fotografer utom en

25 februari, 2016

Göteborgs-Postens bildredaktion ska minska igen. Av dagens fyra fotografer har tre erbjudits avgångsvederlag, medan en senior fotograf blir kvar som ”inhouse photographer”. Samtidigt ska två bildredaktörer bli en.

GP fortsätter sin bantning av bildredaktionen. I dag består bildredaktionen av fyra fotografer och två bildredaktörer. Men i förra veckan inledde man förhandlingar med tre av fotograferna, som erbjudits avgångsvederlag. En av fotograferna, med längst anställningstid, ska bli kvar som "inhouse photographer" på bildredaktionen.

– Vi fortsätter titta noga på vad vi kan göra inhouse och vad vi kan göra i samarbete med våra externa leverantörer. Vi har inlett en förhandling som siktar mot att jobba mindre inhouse, och mer mot de bildbyråer och externa fotografer vi redan har samarbete med, säger chefredaktören Cecilia Krönlein.  

Av de två bildredaktörerna blir bara en kvar. 

– En av våra bildredaktörer har redan tidigare ansökt om avgångsvederlag och jobbar sista dagen imorgon, säger Krönlein.

– Nu återstår ett arbete att säkra upp hur en bildredaktör ska jobba framöver i det nya.

Hur ska GP behålla bildkvaliteten när man bantar så här?

– Det är klart att det rent mänskligt tillför mycket att ha fotografer på redaktionen, men vi gjorde en stor bantning för ett och ett halvt år sedan när vi gick från 12 fotografer till fyra och jag vill säga att bildkvaliteten och mängden bilder har inte försämrats på grund av det. Men sen får man jobba på ett annat sätt nu, vi jobbar mycket mot bildbyråer när det gäller sport och byrån Exponera när det gäller nyhetsbilder. Vi kommer säkert att knyta fler frilansar till oss framöver. Men vi måste hitta nya sätt att jobba framöver, så är det ju.

Även fyra webbredaktörer på tidningen har fått samma erbjudande om avgångsvederlag. Dessa får alltså inte följa med till nya onlineredaktionen som i sin tur brutits ut i ett separat bolag.  

Taggar: GP, fotografer

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies