Gå direkt till textinnehållet

GP publicerade folkmordsförnekelse

Göteborgs-Posten publicerade på onsdagen en debattartikel som angrep tidningens eget reportage från Bosnien, utan att diskutera saken med reportern Annika Hamrud (bilden). Debattartikeln innehåller uppgifter som härrör från folkmordsförnekare och historierevisionister. Publiceringen har uppmärksammats i Bosnien.

Den 12 januari publicerade Göteborgs-Posten ett reportage av frilansjournalisten Annika Hamrud om nyfunna massgravar i Tomašica i Bosnien.

Den 29 januari publicerade GP en debattartikel där reportaget kritiseras. I debattartikeln som är skriven av historikern Lennart Palm finns flera uppgifter som härrör från historierevisionisten Diana Johnstone. Bland annat påståendet att en av bilderna från koncentrationslägret Trnopolje som publicerades 1992 ska ha varit manipulerad.

Det är samma uppgifter som publicerades i Ordfront för tio år sedan i den så kallade ”Ljugoslavienskandalen” som sedan ledde till att tidningens redaktionschef sedermera fick sparken, efter att Dagens Nyheters Maciej Zaremba avslöjat lögnerna.

Annons Annons

Annika Hamrud har tidigare varit debattredaktör på Aftonbladet och Dagens Nyheter. Hon anser att publiceringen av debattartikeln är häpnadsväckande av två skäl.

– De desavouerar sig själva genom att publicera en artikel som kritiserar ett reportage i den egna tidningen, något sådant skulle jag aldrig ha släppt igenom när jag var debattredaktör. Är det fel i ett reportage ska det korrigeras på den avdelningen, inte på debattsidan, säger Annika Hamrud.

– De uppgifter som finns med i reportaget bygger på vad som framkommit under de rättegångar som pågått i Haag i 20 års tid. Det finns inga krigshandlingar som är så väldokumenterade som de i det forna Jugoslavien under 90-talet. Debattartikeln publicerar nu samma uppgifter som Ordfront gjorde 2003, de upprepar den gamla Ordfrontskandalen.

Vad tycker du om GPs agerande?
– Det är mycket pinsamt för GP och det är dessutom ett slag i ansiktet på de anhöriga, varav många bor i Göteborg.

Tog GP kontakt med dig inför publiceringen av debattartikeln?
– Jag fick ett mejl om att de hade fått in artikeln, men det lät inte då som att de skulle publicera den. Det var det sista jag hörde, och sedan slogs debattartikeln upp stort över ett uppslag i tidningen i går.

– Jag förstår inte motiven bakom publiceringen. Det jag har fått höra är att GP ska ha högt i tak. Jag tycker mig se en tendens att allting reduceras till åsikter. Fakta verkar inte spela så stor roll – man måste ha en motröst, säger Annika Hamrud.

Debattartikeln har nu uppmärksammats i Bosnien av tidningen Klix.

Enligt uppgift till Journalisten är det GPs chefredaktör Cecilia Krönlein som fattat beslutet att publicera debattartikeln, över huvudet på debattredaktionen.

Journalisten har sökt Cecilia Krönlein för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos