Gotländska Horisont vill fördjupa lokalbevakning

18 december, 2013

Gotland får en ny tidning i vår – Horisont, ett nyhetsmagasin som ska komma ut en gång i månaden. Trots att man inte ens har presenterat en dummy har Horisont redan fått prenumeranter. (Korrigerad version)

Bakom projektet står fyra tidigare dagspressjournalister som alla varit anställda på Gotlands Tidningar.

– Vi gör det här lite som en reaktion på att de stora mediehusen  nedmonterar den lokala bevakningen, som blir lidande när allt färre journalister ska göra allt mer. De gotländska dagstidningarna hinner till exempel inte med att avsätta en reporter som på heltid går igenom kommunens arkiv och protokoll, säger Per Wallstedt, som blir redaktionschef/reporter på Horisont.

Han och Christer Nilsson, chefredaktör/reporter, Emma Fagerberg, nyhetschef/reporter och Linda Berglund, bildchef/fotograf går in som delägare i Horisonts moderbolag H Press AB.

Trots att det råder allmän tidningskris och trots avsaknad av presstöd är Horisonts redaktion optimistisk. De skjuter till en del eget startkapital och hoppas att tidningen så småningom ska kunna finansieras med hjälp av annonser och prenumerationer.

– Vi har redan fått mycket positiva reaktioner. Lokalradion gjorde ett inslag om oss som fick stark respons i sociala medier. Vi har redan fått en handfull prenumeranter, trots att vi inte ens har en dummy. Även möjliga annonsörer har hört sig för om vad det är vi tänker oss att göra, säger Per Wallstedt.

Horisont har sneglat på tidskrifterna Filter och Offside och siktar på att göra en tidning av samma sort och i samma format. Utgivarna tänker sig hundrasidiga magasin med lite bättre och läsvänligare papperskvalitet än dagstidningar har.

Förutom egna framgrävda nyheter ska Horisont även innehålla en del featurematerial, som i sig kan vara tidlöst men gärna med anknytning till vad man vet kommer att vara aktuellt på Gotland när magasinet kommer ut.

Redaktionen har inte spikat datum för premiären, men tror på start under den tidiga våren.

 

 

 

Taggar: Gotland, Horisont

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies