Göteborgs-Posten bröt mot god sed

4 mars, 2009

PON-beslut Göteborgs-Posten tog inte sitt pressetiska ansvar när de publicerade mycket integritetskänsliga uppgifter i en artikel om en psykiskt funktionshindrad kvinna. Det anser Pressens Opinionsnämnd (PON).

I slutet av februari förra året publicerade GP artikeln ”Dottern levde i misär” med underrubriken ”Mamman anmäler X (namnet angivet) gruppbostad till länsstyrelsen”. I artikeln berättade mamman till en psykiskt funktionshindrad kvinna om den dåliga skötsel hon ansåg att hennes dotter fick på gruppbostaden.

Publiceringen anmäldes av förvaltaren till den omskriva kvinnan. Hon ansåg att kvinnan blivit identifierad genom att tidningen publicerade hennes förnamn och hennes mammas fullständiga namn. Hon menade att den omskrivna kvinnan känt sig kränkt av publiceringen. Tidningen borde även ha frågat henne, förvaltaren, om samtycke innan publiceringen. Hon kritiserade även att tidningen inte hade gjort någon faktakontroll av moderns uppgifter.

Tidningen ansåg att den inte haft någon anledning att tro att moderns uppgifter var felaktiga. Om de måste få tillstånd innan publiceringen av förvaltaren, så skulle det vara omöjligt att granska förmyndarens verksamheter i kommunen. Den påpekade att den omskrivna kvinnan inte känt sig kränkt av publiceringen, enligt hennes mamma.

Allmänhetens Pressombudsman klandrade GP och PON tar samma beslut. Nämnden anser att tidningen inte har tagit sitt pressetiska ansvar. Även om tidningen fått ett medgivande till publiceringen borde den ha bedömt om publiceringen kunnat vålla den omskriva personen skada. Uppgifterna i artikeln var mycket integritetskänsliga. Tidningen borde därför ha undvikit att publicera namn i artikeln eftersom det då gick att identifiera den omskrivna kvinnan.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av A.Andarve mån, 2011-12-19 22:19
Illa illa – det självutnämnda värdegrunshuset vid Polhemsplatsen har riktigt trampat i dyn nu.
Inlagt av Anders Andarve mån, 2011-12-19 22:19
Ja jösses sicken tragedi för Monopol-Posten Den blaskan är ju helig i grunden och de kan väl inte göra fel..eller? Värdegrund,seriös,trovärdig…Jo hoppsan!Medial sopstation.
PON-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies