Gå direkt till textinnehållet

”Gör inget under cover-arbete från din arbetsplats”

BBCs researchexpert Paul Myers fyllde salongen på Gräv i Göteborg när han berättade om hur man hittar någon på nätet och i verkligheten. När Journalisten pratade med honom gav han värdefulla tips för hur man undviker att avslöja vem man är när man gör undersökningar på nätet.

Nu är det igång! Gräv i Göteborg har slagit upp portarna och trots att alla Grävdeltagare inte anlänt drog Paul Myers stor publik. Det är hans andra Gräv och han tycker att den svenska publiken lyssnade uppmärksamt.

– Jag fick applåder och ingen kastade något på mig, så det gick bra, säger han och skrattar.

Paul Myers är expert på att hitta personer genom de spår de lämnar efter sig på internet. I sin föreläsning visade han bland annat hur man gillrar en fälla på nätet för att kunna ta reda på var folk befinner sig, gav handfasta tips på hur man kan hantera personers hela Twitterflöde och hur man hittar gömd information.

Annons Annons

En annan viktig sak han framhöll är att allt du kan ta reda på om någon kan även den personen ta reda på om dig. Så den som ska undersöka en person genom till exempel sociala medier måste tänka på att inte avslöja sig.

Vilka är de tre viktigaste sakerna att tänka på för att inte avslöja sig när du gör research på internet?
– Använd olika användarnamn och mejladresser för olika sociala medier. Använd inte heller användarnamn eller mejladresser som går att gissa eller lista ut på något sätt.

– Gör inget under cover-arbete från din arbetsplats eller snarare från din arbetsplats IP-adress. Det är lätt att spåra. Använd heller inte ditt Skypekonto, det går att använda för att hitta IP-adressen.

– Var försiktig med metadata. Det finns i till exempel bilder och word-dokument. Stäng också av all typ av platsinformation, sade han.

Fler avsnitt
Fler videos