Gå direkt till textinnehållet

Gerdin inför rätta för misstänkta bildstölden

I fredags stod Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin inför rätta, misstänkt för brott mot upphovsrättslagen. I vissa lägen kan det vara OK att stjäla bilder, även om man därmed gör sig skyldig till brott anser Calle Söderberg, ordförande i Aftonbladets journalistklubb.

I fredags stod Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin inför rätta, misstänkt för brott mot upphovsrättslagen. I vissa lägen kan det vara OK att stjäla bilder, även om man därmed gör sig skyldig till brott anser Calle Söderberg, ordförande i Aftonbladets journalistklubb.

Anders Gerdin hade stämts vid Stockholms tingsrätt för att ha stulit en bild av Östgöta-Correspondenten (ÖC). Att en chefredaktör för en så stor tidning åtalas i ett brottmål som inte gäller förtal är närmast unikt.

Den 28 maj 1999 fotograferade en privatperson det rån i Kisa som föregick polismorden i Malexander. Fotografen sålde bilderna med ensamrätt till ÖC.

Annons Annons

Aftonbladet bad ÖC att få köpa bilderna den aktuella kvällen men fick nej. Anders Gerdin lät då fotografera av en bild ur ÖC när tidningen just lämnat tryckeriet, för att publicera den i Aftonbladet samma dag som ÖC kom ut.

Correns chefredaktör vittnade om jakten på bilden

I rätten betecknade ÖCs chefredaktör Gunilla Bejbro-Högfeldt tilltaget som ”främmande för all heder”. Anders Gerdin framhöll att det rörde sig om en händelse av extremt stort allmänintresse. Han uppgav att fotografen inte hade något emot att Aftonbladet publicerade bilden samt att Aftonbladet inte tryckte bilden inom ÖCs spridningsområde.

Gerdin har bett om ursäkt

Anders Gerdin har bett ÖC om ursäkt och sa i rätten att det var en tveksam handling.

Det har påståtts att Aftonbladet tog sig in på ÖCs tryckeri under natten och tog det exemplar av tidningen som fotograferades av. Enligt Gerdin är det fel, någon från Aftonbladet hade stött ihop med en taxichaufför som hade tidningen.

Gunilla Bejbro-Högfeldt vittnade om Aftonbladets desperata jakt på bilden. Vid tre-tiden på natten ringde en ung Aftonbladet-fotograf på hemma hos henne. Han hade en mobiltelefon i handen och var uppkopplad till Aftonbladets redaktionsledning. När han fick nej var han enligt Bejbro-Högfeldt så rädd att framföra beskedet att han bad henne göra det.

– Det var upprörande att se hur Aftonbladet behandlar en ung medarbetare.

Påståenden om rädda medarbetare etc avfärdade dock Gerdin som kvällstidningsmyter.

Upphovsrättsbrott kan ge fängelse i högst två år. Domen avkunnas den 29 maj.

– Anders Gerdin handlade fel men jag har förståelse för att man i såna här lägen måste gangstra, säger Calle Söderberg, ordförande i Aftonbladets journalistklubb.

Även om man därmed gör sig skyldig till brott?

– Det rörde sig om en stor och viktig nyhet som skakade landet, i sådana lägen är det viktigt att information snabbt kommer ut.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos