Gå direkt till textinnehållet

Gerdin försvarar Costa Rica-resan

KVÄLLSPRESS Några månader efter att Aftonbladets nazisthistoria fått sin rättsliga avslutning får chefredaktören Anders Gerdin åter rycka ut och försvara tidningens journalistik, heder och arbetsmetoder.

KVÄLLSPRESS Några månader efter att Aftonbladets nazisthistoria fått sin rättsliga avslutning får chefredaktören Anders Gerdin åter rycka ut och försvara tidningens journalistik, heder och arbetsmetoder.

Övriga medier har starkt ifrågasatt Aftonbladets val att betala den misstänkte rånmördaren Tony Olssons mammas resa till Costa Rica.

– Den här debatten är så svensk, säger Anders Gerdin. Att leta efter något som man kan använda för att racka ner på de journalister som försöker och tar risker.

Annons Annons

Ni måste ha känt till att mamman våren 1995 försökte förmå sin son att begå mord och dömts till fängelsestraff för det.

– Pressetiken säger att den som avtjänat sitt straff och sonat sitt brott ska betraktas som vilken person som helst. Hon ska inte för alltid vara dömd.

Aftonbladet träffade mamman första gången förra tisdagen.

– I onsdags återvände vi till henne. Då berättade hon att han befann sig i Costa Rica. Skulle vi välja att inte tro henne för att hon var dömd? Det vore det enklaste sättet. Ett annat sätt är att värdera tipset. Vi tyckte det var intressant. Vi och andra tidningar hade åkt till Vaxholm och andra platser där Tony Olsson misstänktes befinna sig. Varför då inte kolla i Costa Rica?

Problemet var att hitta honomdär. Aftonbladet trodde att det skulle bli lättare via mamman.

– Kan vi kolla våra tips och svara på hela Sveriges fråga om var en misstänkt rånmördare befinner sig så ska vi göra det.

Aftonbladets team åkte med samma plan som två civilklädda spanare från polisen. Journalisterna blev försenade vid ett flygplansbyte och poliserna hann före dem till Costa Rica. Vid flygplatsen stod Tony Olsson och väntade på sin mamma.

Aftonbladet har kritiserat Expressen för att de skickade journalister till rånaren Lars-Inge Svartenbrant på rymmen på Kanarieöarna. Är inte det här ett liknande fall?

– Skillnaden är att Expressen levde i flera dygn med en brottsling som de skyddade.

Ser du ingen fara i att journalister blir indragna som aktörer i det drama de ska bevaka?

– Det säkraste är att inte utsätta sig för något. Men det jag lägger in i begreppet journalistik är grävande, undersökande, risktagande.

I pressen, bland annat i Aftonbladet, har det stått om att undangömda pengar påträffats bland mammans tillhörigheter…

– Enligt Rikskriminalen finns inga misstankar mot mamman.

Anders Gerdin vidhåller att Aftonbladets sätt att sköta denna historia exemplifierar ett journalistiskt förhållningssätt.

– När man står där med uppgiften om att Tony Olsson är i Costa Rica kan man resonera att ”det tror jag inte på för hans mamma är en skurk”. Då tar man inga risker. Jag tycker det är självklart att man går den andra vägen. Om man struntar i det ska man byta yrke.

Fler avsnitt
Fler videos