Gå direkt till textinnehållet

”Generande för resursstarka mediehus”

Medier som släpper fram klimatskeptiker sviker journalistikens kärnuppgift, skriver Jan Lindsten, miljöreporter på Borås Tidning, i en debattartikel i Journalisten.

Jan Lindsten uppmanar i debattartikeln i Journalisten svenska mediehus att lägga mer resurser på klimatbevakning, och att inte släppa fram klimatskeptiker.

”Alldeles för lite av vår tid och våra resurser ägnas åt klimatet. Tyvärr är dålig ekonomi en relevant orsak. Men det friar inte från kravet att prioritera. Det finns också mediehus som trots att man är relativt resursstarka ändå ägnar frågan generande lite uppmärksamhet. Och, som lök på laxen, låter klimatskeptiker sköta ämnet på opinionsavdelningen”, skriver Jan Lindsten.

Han menar att förnekandet av sambandet mellan koldioxidutsläpp och stigande temperatur är en ”intellektuell styggelse” men samtidigt svår att hantera för journalistkåren, genom yttrande- och debattfriheten.

Annons Annons

”Men om vi journalister inte rätt läser av vår tid och agerar härefter begår vi det grövsta tänkbara sveket mot vår kärnuppgift”, skriver han.

Fler avsnitt
Fler videos