Gå direkt till textinnehållet

Gefle Dagblad klandras av PON

Pressens opinionsnämnd, PON, klandrar Gefle Dagblad för att tidningen pekat ut en person genom att publicera mycket känsliga uppgifter om henne.

Gefle Dagblad, GD, publicerade den 1 mars 2012 en artikel med rubriken Polisen satte hjärnskadad i fyllecell. Motsvarande artikel i nätupplagan hade rubriken Satte hjärnskadad i fyllecell.

Artikeln berättade att polisen trott att kvinnan var berusad och låst in henne i en fyllecell. Kvinnan hade anmält polisen till JO.

Enligt JO-anmälan hade kvinnan fått veta att polisen misstänkte henne för narkotikabrott.

Kvinnan kände sig kränkt eftersom hon blev utpekad som misstänkt narkotikapåverkad. Hon anmälde publiceringen till Allmänhetens pressombudsman, PO.

GDs ansvarige utgivare förklarade för PO att tidningen sakligt ville rapportera om det övergrepp av polisen som kvinnan ansåg sig ha drabbats av.

PO skriver i sitt utlåtande att JO-anmälningar mot polisen liksom frågor om felaktig myndighetsutövning mot enskilda har ett mycket stort allmänintresse. Men i rapporteringen om bakgrunden till en sådan anmälan kan det komma fram mycket integritetskänsliga uppgifter om en person och det är därför mycket viktigt att tidningen anonymiserar personen.

Enligt PO kan GDs uppgifter om kvinnan framstå som knapphändiga. Men uppgifterna är så detaljerade och speciella att hon oundvikligen blir identifierade för en viss krets, till exempel sjukhuspersonal, klasskamrater till hennes barn och deras familjer samt tidigare grannar.

Enligt PO har kvinnan genom publiceringen blivit utpekad inför personer i sin omgivning som fått ta del av mycket känsliga uppgifter om henne. GD lät dessutom bli att rapportera om att hon friats från misstankarna om narkotikabrott.

PO anser därför att Gefle Dagblad ska klandras.

Opinionsnämnden instämmer i POs bedömning och klandrar GD för att ha åsidosatt god publicistisk sed.

 

Fler avsnitt
Fler videos