Johan Adolfsson, Gävle kommun. FOTO: Tor Johnsson

Gävle svarar på PR-kritiken

12 maj, 2015

I går fick Gävle kommuns satsning med att anställa gamla journalister till sin pr-avdelning kritik från vår krönikör Björn Häger. En text som delats flitigt i sociala medier och lästs närmare 9 000 gånger. Här är bakgrunden till kommunens satsning på positiva texter om staden.

Gävle kommuns nya och expansiva informationsavdelning som rekryterar gamla journalister har kritiserats från en rad håll. Tidigare har Gefle Dagblads Maria Carlsson som kallat dem en ”pr-apparat som vill styra Gävlebornas bild av kommunen” och så sent som i går skrev alltså Publicistklubbens ordförande Björn Häger en krönika här på Journalisten där han späder på kritiken.

”Här är alla nyheter goda. I de kommunala nyhetsförmedlarnas urval hittar jag inget som ens antyder att det kan finnas annat än glädje och framgång i lyckoriket Gävle”, skriver Björn Häger.

Johan Adolfsson är kommunikationschef på Gävle Kommun. Vi träffade honom i samband med en längre intervju för två veckor sedan. Han menar att man inte är ute efter att bara skönmåla staden.

– Den dagen vi inte berättar om det negativa har vi ett problem med trovärdighet. Och vi ljuger inte för det skulle vara propaganda, säger Johan Adolfsson till Journalisten.

Johan Adolfsson är själv gammal journalist. När han kom till kommunikationsavdelningen för två år sedan var han den enda med den bakgrunden. Nu är man totalt fyra gamla journalister.

– Jag är så trött på att den här avdelningen har blivit överdriven i medierna, säger han och hänvisar till Gefle Dagblads uppgifter om att det är 30 personer som arbetar med kommunikation.

När vi räknar efter får vi det till 16 personer som direkt jobbar med webb eller PR-texter. Plus 20 stycken till som jobbar med kundtjänst. Anledningen att kommunen satsade på att rekrytera journalister är enkel. En medborgarundersökning visade att befolkningen hade lågt förtroende för beslutsfattarna. Genom goda berättelser ska man nu stärka gävlebornas självkänsla.

– Anledningen till varför man anställer journalister är att de är bra på att berätta historier, säger Johan Adolfsson. 

Eva Wikdahl och Klas Granström

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies