Gå direkt till textinnehållet

Gäst på grävseminariet gripen i Turkiet

En av de journalister som var gäst vid Grävseminariet i Uppsala greps då han återvände till Turkiet, uppger Föreningen Grävande journalisters ordförande Terje Carlsson (bilden).

Enligt Terje Carlsson, ordförande för Föreningen Grävande journalister, ska han och flera andra journalister ha gripits efter att de rapporterat om att flera parlamentsledamöter från oppositionspartier protesterat mot utbrett valfusk vid folkomröstningen om en grundlagsändring som ger president Recep Tayyip Erdogan mer makt.

Föreningen vill inte gå ut med namnet på den gripna journalisten förrän de vet att han själv godkänner det.

Samtidigt rapporter organisationen Stockholm Centre for Freedom att 20 journalister som arbetat för det statskontrollerade medieföretaget TRT häktats.

”Vi vet inte deras namn än, men anklagelserna är de vanliga: Att tillhöra en terrororganisation, ibland Gülen-rörelsen, ibland den kurdiska oppositionen”, säger Abdullah Bozkurt till sr.se.

Enligt Stockholm Centre for Freedom sitter 231 journalister i fängelse i Turkiet.

Abdullah Bozkurt har tillsammans med andra journalister i exil grundat organisationen Stockholm Centre for Freedom, som övervakar inskränkningarna av pressfriheten i Turkiet.

Tidigare arbetade han för tidningen Today's Zaman i Ankara, som stängdes av regimen i mars förra året.

Fler avsnitt
Fler videos