Gå direkt till textinnehållet

Fyraårig tvist på Talentum löst

Talentums företagsledning har nått en förlikning med journalistklubben om den tvist om brott mot medbestämmandelagen, MBL, som började för snart fyra år sedan.

Tvisten uppstod då Talentum meddelade att de ville lägga ut all redigering på entreprenad. Den ena delen av tvisten gällde om klubben hade rätt till en arbetstagarkonsult, vilket avgjordes i skiljenämnd i våras. Skiljenämnden gav klubben rätt och beslutade att arbetsgivaren ska betala ett skadestånd på 150 000 kronor till Journalistförbundet.

Den andra delen av tvisten gällde brott mot MBL, och skulle ha avgjorts i Arbetsdomstolen i höst. Men nu har klubben och arbetsgivaren nått en förlikning. Talentum betalar 95 000 kronor i skadestånd till Journalistförbundet, och tar även avstånd från tidigare uttalanden då journalistklubben anklagades för att ha orsakat företagets ekonomiska problem och försökt fördröja förhandlingarna.

”De nya ägarna och ledningen för Alma Media har på kort tid visat prov på stor professionalitet när det gäller att upprätta goda relationer med facket och de anställda på Talentum i Sverige”, skriver klubben i förhandlingsprotokollet om förlikningen.

Annons Annons

Talentum köptes upp av den finska mediekoncernen Alma Media vid årsskiftet. I augusti skrev Journalisten om att Ulf Magnusson blir ny VD på Talentum. Han kommer närmast från en tjänst på Objektvision. Ulf Magnusson har utlovat mindre besparingar och fler satsningar framöver.

Fler avsnitt
Fler videos