Gå direkt till textinnehållet

Fyra fällningar för våldtäktsartikel

Aftonbladet, Expressen, Göteborgs-Posten och Jönköpings-Posten klandras av PON för att ha publicerat uppgifter om våldtäkt och detaljer om de inblandade som gjort att en man kunnat identifieras av en omfattande krets.

De fyra tidningarna bröt enligt Pressens opinionsnämnd mot god publicistisk sed när de hösten 2017 återgav en före detta elitidrottares berättelse om en våldtäkt 19 år tidigare. Hon hade själv berättat om händelsen på Twitter.

En man som kände sig utpekad anmälde artiklarna till Allmänhetens pressombudsman. Han framförde att han genom artiklarna identifierats  och utpekats som våldtäktsman i breda idrottskretsar, och hade en annan uppfattning om händelsen som den tidigare elitidrottaren beskrev: det rörde sig inte om våldtäkt.

PO menar att tidningarna även utan att namnge mannen publicerat en rad utpekande detaljer, som uppgifter om vilket idrottslag han spelade i.

Annons Annons

Att händelsen ligger 19 år tillbaka i tiden minskar i och för sig effekten av detaljuppgifterna, skriver PO. Men händelsen är av så ”ovanlig karaktär” att många fortfarande nog minns vad som hände, bedömer PO.

Inför den krets där uppgifter om händelsen spreds för 19 år sedan medför tidningarnas oreserverade uppgifter om våldtäkt en allvar­lig publicitetsskada för anmälaren, för vilka de bör klandras, anser PO.

PON delar POs uppfattning.

Fler avsnitt
Fler videos