FOTO: Peter Kjellerås

Funcke: Dåligt underlag
för nya förtalslagen

13 november, 2013

Regeringens förslag att slopa kravet på ”särskilda skäl” för att det allmänna ska åtala i förtalsmål är undermåligt underbyggt, anser tryckfrihetsexperten Nils Funcke. Journalisten publicerar i anslutning till det, samtliga promemorier som Yttrandefrihetskommittén gjorde om integritet.

Nils Funcke skriver i en debattartikel att Yttrandefrihetskommittén tog integritetsfrågorna på stort allvar (av kommitténs 92 promemorior handlade 18 om integritetsskyddet).

Kommittén sade ändå nej till ett krav från ordföranden Göran Lambertz och justitiedepartementet om att införa ett integritetsbrott i yttrandefrihetsgrundlagarna.

Till slut gick dock kommittén med på att slopa kravet på ”särskilda skäl” för förtalsåtal.

En olycklig kompromiss, anser Nils Funcke, som i stället pekar på fallet med filmen Callgirl, där JK avstod från att väcka förtalsåtal, trots att Olof Palme utmålades som pedofil. Fallet är ett ”lysande exempel på kraften i en öppen debatt och dess möjligheter att åstadkomma förändringar utan utdragna rättsprocesser”, menar Nils Funcke.

Läs hela debattartikeln här.

Här publicerar vi samtliga promemorier som Yttrandefrihetskommittén tog fram som handlade om integritet.

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies