Gå direkt till textinnehållet

Funcke: Tumma inte på offentlighetsprincipen

Offentlighetsprincipen och öppenheten ska vara så vid som möjligt. Det anser frilansjournalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Nils Funcke är orolig för att allt fler vill ha inskränkningar i offentlighetsprincipen. Nu senast efter att sajten Lexbase där vem som helst kan söka efter dömda via namn, personnummer. Flera jurister och datainspektionens chef Kristina Svahn Starrsjö har gått ut och krävt att Lexbase ska stoppas. Om detta har Journalisten tidigare skrivit.

 – Det centrala för mig är att allmänna handlingar ska vara tillgängliga. Det är hur vi använder dem som ska begränsas. Det finns redan lagar som kan användas med fördel som brottsbalken, men även personuppgiftslagen, Pul, säger Nils Funcke.

Han säger att de uppgifter som Lexbase erbjuder mot en betalning redan finns tillgängliga för journalister, jurister, föreningar och organisationer genom andra tjänster.

Annons Annons

– Min huvudpoäng är att offentlighetsprincipen ska vara så vid som möjligt, handlingarna ska vara lättillgängliga. Det är själva användandet som vi ska titta på.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos