Gå direkt till textinnehållet

Funcke: ”Lagförslag kan slå mot mediernas granskningar”

Utgivarnas VD Nils Funcke varnar för att ett nytt lagförslag från regeringen kan leda till att journalistiska granskningar av personer i kriminella organisationer kriminaliseras.

I en debattartikel i Expressen på onsdagen skriver yttrandefrihetsexperten och VDn för Utgivarna Nils Funcke att det nya förslag till mediegrundlag som regeringen vill genomföra 2019 kan innebära ett förbud för medier att återge namngivna personers brott, familjeförhållanden, etnicitet och bostadsort.

Syftet med lagförslaget är att komma åt databaser med brottmålsdomar, det vill säga Lexbase. Motsvarande databaser för företag, journalister och jurister är inte tänkta att beröras, men lagtexten är inte skriven så att det finns ett skydd för traditionell, seriös och granskande journalistik, menar Nils Funcke.

”Det saknas en tydlig spärr mot ingrepp mot mediernas granskningar där namngivna och avbildade personers brott, familjeförhållanden, etnicitet, bostadsort och syndaregister i allmänhet offentliggörs. Även publiceringar i pappersform blir en ’uppgiftssammanställning’ och uppfyller grundkriterierna för en kriminalisering”, skriver Nils Funcke i debattartikeln.

Annons Annons

”Att i detalj ange yttrandefrihetens gränser, ansvar och rättigheter i grundlag har av lagstiftaren setts som en klok begränsning av sina egna möjligheter att inskränka den. Vart tog den insikten vägen?” avslutar han.

Fler avsnitt
Fler videos