Förra året flyttade Bonnier Tidskrifter in i Bonnierhuset och bytte namn. FOTO: Peter Kjellerås

”Fruktansvärd stämning på Bonnier Magazines & Brands”

29 november, 2018

Informationen är bristfällig och det råder stor oro bland de som arbetar på Bonnier Magazines & Brands, enligt anställda på företaget. 

För drygt ett år sedan bytte Bonnier Tidskrifter namn och flyttade till nyrenoverade lokaler i Bonnierhuset på Torsgatan i Stockholm.

– Då såg det ut som att de satsade på oss. Det som sker nu uppfattar jag som krishantering för att företaget har skötts illa. Jag förstår inte hur det har kunnat gå så fort, säger en anställd på Bonnier Magazines & Brands.

Före sommaren sades över 50 anställda på Bonnier Magazines & Brands upp. Och nyligen kom besked om att ytterligare 50 personer, varav många journalister, måste sluta, se tidigare artikel i Journalisten.

Enligt den anställda är stämningen på företaget ”fruktansvärd” och informationen bristfällig trots många personalmöten.

– Informationen väcker ofta fler frågor än svar. Alla tassar på tå och är livrädda för att de ska bli uppsagda vilken dag som helst.

Flera andra som arbetar på tidskriftsförlaget bekräftar för Journalisten att det är mycket tryckt stämning. Före jul ska de anställda få besked om vilka som måste sluta.

Det var i slutet av september som Bonnier offentliggjorde att Bonnier Magazines & Brands skulle slås ihop med Bonnier News Lifestyle, som förut hette Expressen magasin. Bonnier New Lifestyle är en del av Expressen.

Men vid en sammanslagning hade inga uppsägningar fått ske samtidigt som sammanslagningen pågick så Bonnier beslutade istället att Bonnier Magazines & Brands ska vara kvar som en egen juridisk enhet – och företaget kan därför säga upp personal.

Lisa Nylén, styrelsemedlem i journalistklubben på Bonnier Magazines & Brands, säger att det finns en stor oro bland många anställda och en ilska över att företagsledningen först sa att det skulle ske en sammanslagning och sedan ändrade sig.

– Företaget har ju rätt att ändra sig, men många av de anställda anser att det varit otydligt.

Till årsskiftet avgår den nuvarande ledningen för tidskriftsförlaget och trots att det ska kvarstå som en egen juridisk enhet har Bonnier News tagit över förhandlingarna med facket.

Enligt Lisa Nylén fortlöper förhandlingarna respektfullt mellan journalistklubben och arbetsgivaren sedan Bonnier News har kommit in som ny förhandlingspart. Men hon och klubben är kritisk till hur de tidigare uppsägningarna före sommaren sköttes.

– De hölls till stor del hemliga för arbetstagarna från arbetsgivarens håll. Istället kunde de anställda läsa på intranätet att en medarbetare plötsligt hade slutat. Den här gången upplever vi från klubben att det finns en större transparens.

Lars Dahmén är vd för Bonnier Magazines & Brands fram till årsskiftet.

Han menar att nerdragningen är en nödvändig anpassning till hur omvärlden ser ut och framhåller att det skett stora uppsägningar också på andra tidskriftsförlag. Enligt Lars Dahmén försöker företagsledningen informera så gott den kan.

Hur ser du på kritiken att ni först sa att det skulle ske en sammanslagning med Bonnier News Lifestyle och nu ska Bonnier Magazines & Brands kvarstå som en egen enhet?

– Vi hade inte riktigt klart för oss hur det skulle se ut när vi berättade om det här i september. Nu har vi valt den här lösningen som innebär att Magazines & Brands redan nu måste se över sina kostnader.

Här kan du läsa en längre artikel om uppsägningarna på tidskriftsförlagen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies