Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
7 april, 2020
Coronakrisen Regeringens stödåtgärder för frilansar är långt ifrån tillräckliga. Nu krävs politisk vilja, manar Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. ”Se till och lös det här!”
Redan för tre veckor sedan uppgav nästan hälften av de frilansar som svarade på Journalistförbundets enkät att de förlorat uppdrag på grund av coronakrisen. Sedan dess har många tidningar infört korttidspermittering, vilket antas gå hand i hand med en bantning av frilansinköpen. Journalistförbundets jourtelefon för frilansar är nedringd, trots att förbundet har lagt ut omfattande skriftlig information på sin sajt.
Förbundsordförande Ulrika Hyllert är besviken på regeringens stödinsatser för frilanskollektivet. De lättnader som kommit, som nedsatta egenavgifter för företagare med enskild firma, är långtifrån tillräckliga, anser förbundet.
– Vi vill se mycket mer politisk vilja kring det här, och har fört fram en rad olika förslag, säger Ulrika Hyllert.
Ett av dem, som lagts fram tillsammans med Sveriges Tidskrifter, föreslår ett statligt direktstöd till tidningar och tidskrifter som köper in frilansmaterial. Staten föreslås stå för halva summan.
Både Storbritannien och Tyskland har infört omfattande direktstöd till enmansföretag/frilansar. Tyskland betalar ut 5 000 euro i en klumpsumma, medan Storbritannien har infört ett stöd om upp till 2 500 pund per månad.
Ulrika Hyllert kan inte ta ställning till om de europeiska stödkonstruktionerna är direkt överförbara till svenska förhållanden. En klumpumma kan vara ett trubbigt verktyg, men det är underordnat om det inte handlar om en jättestor grupp, menar hon.
– Det man kan säga utifrån vad andra länder har gjort: se till och lös det här! Det handlar inte om några extremt stora summor för den här gruppen, det är inte flera miljarder, men frilansjournalister är en oerhört viktig grupp för demokratin och mångfalden i mediebranschen. Det är samtidigt en väldigt skör grupp där många har små marginaler. Vi får just nu höra berättelser om både frustration och personlig ekonomisk kris, säger hon.
FOTO: Jonas Eng
11 januari, 2022 |
Journalistförbundet stänger presskortsmottagningen i Stockholm på grund av smittoläget.
FOTO: Tor Johnsson
20 december, 2021 |
Nya statliga krisstöd förbereds av regeringen sedan pandemin tagit ny fart. Men det verkar som att frilansmarknaden står sig relativt bra denna gång. ”Glädjande nog verkar situationen vara hyfsad för en stor del frilansar. Färre än man kunde befara har drabbats riktigt hårt”, säger Frilans Riks ordförande Gert Lundstedt.
3 december, 2021 | Det förändrade smittspridningsläget bakom SRs beslut.
FOTO: Tor Johnsson
21 oktober, 2021 |
Bonnier News och Bonnier News Local tog emot störst coronakrisstöd i mediebranschen: totalt 33 miljoner kronor.
FOTO: Tor Johnsson
29 september, 2021 |
I dag den 29 september hävs Folkhälsomyndighetens rekommendation att arbeta hemifrån, men det är inte alla medieföretag som vill se full bemanning inne på redaktionerna redan nu.
blir ny chefredaktör för Elle.
är ny politisk redaktör och ledarskribent för Örnsköldsviks Allehanda.
är en av fyra medarbetare som fastanställts på Svenska Dagbladet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 2 kommentar på sidan.