FOTO: Tor Johnsson

Frilanskrisen växer – förbundet vill se politisk vilja

7 april, 2020

Coronakrisen Regeringens stödåtgärder för frilansar är långt ifrån tillräckliga. Nu krävs politisk vilja, manar Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert. ”Se till och lös det här!”

Redan för tre veckor sedan uppgav nästan hälften av de frilansar som svarade på Journalistförbundets enkät att de förlorat uppdrag på grund av coronakrisen. Sedan dess har många tidningar infört korttidspermittering, vilket antas gå hand i hand med en bantning av frilansinköpen. Journalistförbundets jourtelefon för frilansar är nedringd, trots att förbundet har lagt ut omfattande skriftlig information på sin sajt.

Förbundsordförande Ulrika Hyllert är besviken på regeringens stödinsatser för frilanskollektivet. De lättnader som kommit, som nedsatta egenavgifter för företagare med enskild firma, är långtifrån tillräckliga, anser förbundet.

– Vi vill se mycket mer politisk vilja kring det här, och har fört fram en rad olika förslag, säger Ulrika Hyllert.

Ett av dem, som lagts fram tillsammans med Sveriges Tidskrifter, föreslår ett statligt direktstöd till tidningar och tidskrifter som köper in frilansmaterial. Staten föreslås stå för halva summan.

Både Storbritannien och Tyskland har infört omfattande direktstöd till enmansföretag/frilansar. Tyskland betalar ut 5 000 euro i en klumpsumma, medan Storbritannien har infört ett stöd om upp till 2 500 pund per månad.

Ulrika Hyllert kan inte ta ställning till om de europeiska stödkonstruktionerna är direkt överförbara till svenska förhållanden. En klumpumma kan vara ett trubbigt verktyg, men det är underordnat om det inte handlar om en jättestor grupp, menar hon.

– Det man kan säga utifrån vad andra länder har gjort: se till och lös det här! Det handlar inte om några extremt stora summor för den här gruppen, det är inte flera miljarder, men frilansjournalister är en oerhört viktig grupp för demokratin och mångfalden i mediebranschen. Det är samtidigt en väldigt skör grupp där många har små marginaler. Vi får just nu höra berättelser om både frustration och personlig ekonomisk kris, säger hon.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.

Inlagt av Lars Soold fre, 2020-04-10 13:30
Eftersom permitteringsstöd gäller för ensamföretagare i AB ska det också gälla för enskild firma. Om inte får regeringen förklara varför bolagsformen enskild firma finns och om regeringen att den ska finnas kvar. Direktstödet det talas om verkar mycket trubbigt. Hug vet vi att de pengarna hamnar hos frilansar när företagen har stora hål att stoppa i? Frilansarna är oerhört viktiga för att hålla kvalitén uppe under krisen och inte minst för branschens möjlighet att växla upp när krisen börjar ebba ut. Enda vägen är ett stöd värt namnet direkt till enskilda firmor. Obs. Dessa resonemang gäller inte bara för frilansjournalister, utan för hela näringslivet.
Inlagt av Lars b lör, 2020-04-11 17:26
Menar inte att gå i polemik, eller att visa bristande empati mot alla drabbade, men funderar: hur viktigt är det med ”traditionell frilansjournalistik” idag? För andra än frilansjournalisterna själva, alltså. Mediabranschen är i stark förvandling, och numera finns det bloggar och poddar ”överallt”. Det som händer lokalt får man ofta reda på i grupper på Facebook. Jättemånga företag slås ut eller får det jättesvårt under corona-epidemin och Sveriges ekonomi drabbas hårt. Det behövs nog en mer seriös diskussion om vad som är journalisters/journalistikens roll i samhället numera. Hur mycket skattepengar ska staten fortsätta pumpa in i utsatta branscher/företag? För närvarande vill jag personligen att det ska gå så mycket som möjligt till vården, men det är ju inte jag som bestämmer.
Coronakrisen

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet




Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies