Gå direkt till textinnehållet

Frilansgripande orsakar storm i Ryssland

Den gripne frilansjournalisten Ivan Golunov, som anklagas för narkotikabrott, har blivit en nagel i ögat på Kreml. Tre av landets största tidningar genomförde igår en gemensam kampanj till stöd för Golunov och en frilansgrupp planerar för demonstrationer i Moskva under morgondagen.

Det var i förra veckan som Golunov, grävande journalist för den oberoende ryska nyhetssajten Meduza, greps och anklagades för narkotikahandel och innehav av kokain. 

Tester har inte visat några spår av narkotika och Golunov har flyttats från häktet till husarrest. Blir han dömd för droghandel kan han få mellan tio och tjugo år i fängelse. 

I går gavs alltså tre av Rysslands största tidningar ut med liknande förstasidor och texten ”Jag/vi är Ivan Golunov”, skriver SVT. Publiceringarna ses som en kraftfull protest mot anklagelserna. 

Annons Annons

Imorgon, onsdag, ordnar även en grupp oberoende journalister en demonstration i solidaritet med Golunov i centrala Moskva. Samtidigt har hundratals journalister, kulturpersonligheter och kändisar spelat in videoklipp där de stöder Golunov, skriver DN.

Historien har blivit en nagel i ögat på Kreml och nu antyder Putins pressekreterare Dmitrij Peskov att gripandet kan var ett misstag, enligt DNs korrespondent Anna-Lena Laurén, som följer fallet.

Även statlig rysk tv sände på söndagen ett inslag där polisen försvarade sina påstådda bevis mot Golunov. Men samma program konstaterade även att polisens agerande måste utredas, skriver TT i en artikel på SvDs sajt.

Fler avsnitt
Fler videos