Gunnar Rehlin fick efter att Journalistförbundet skickat kravbrev till Plaza betalt för sina artiklar. FOTO: Tor Johnsson

Frilansar varnar
för Plaza Magazine

14 maj, 2020

Plaza Publishing Group som ger ut 23 tidningar i 48 länder har sju pågående betalningsförelägganden hos Kronofogden från frilansar som inte har fått betalt. Gunnar Rehlin som jobbat för Plaza Magazine i över 20 år fick betalt först efter att Journalistförbundet kopplats in.

Filmjournalisten Gunnar Rehlin började frilansa för Plaza Magazine 1999. Han har gjort mängder av intervjuer med skådespelare och regissörer för tidskriften, trendspaningar och hjälpt dem att få gratis bildmaterial.

– Betalningar har blivit försenade förut, ibland en eller två månader, men aldrig på det här sättet. Det handlar om nästan 17 000 kronor som förfallit. En faktura förföll i januari och jag har skickat sex påminnelser, säger Gunnar Rehlin.

– Jag får inte ens svar, bara ett ”jag ska titta på det”, i ett mejl från ägaren Christopher Östlund. Sen händer ingenting. Jag känner mig förolämpad. Jag har alltid levererat i tid. Så här behandlar man inte en mångårig medarbetare.

I förra veckan tog han kontakt med Journalistförbundet som skickade ett kravbrev å hans vägnar. Det gav effekt. I fredags fick Gunnar Rehlin besked om att fakturorna var betalda.

Gunnar Rehlin är inte den ende frilansen som har problem med att få betalt för utfört arbete för Plazas tidskrifter. Journalisten har pratat med flera frilansar som slutat arbeta för Plaza på grund av uteblivna betalningar.

– De är totalt oseriösa. Det går aldrig att få svar, och man måste vända sig till inkasso och Kronofogden för att få betalt, säger en frilans.

– Det har blivit värre det senaste året. Jag antar att det beror på att de har ekonomiska problem, säger en annan frilans.

I början av maj fanns åtta pågående betalningsförelägganden hos Kronofogden avseende krav på Plaza Publishing Group. Sju av dem är krav på arvode för foto eller text från journalister, den åttonde är från en redovisningsbyrå som inte fått betalt. Totalt handlar det om krav på närmare 100 000 kronor.

Journalisten fick redan för sex månader sedan information om att Plaza Publishing Group inte betalar sina fakturor i tid. De flesta av journalisterna som arbetar för Plazas tidningar är frilansar, även redaktörerna. En av redaktörerna vände sig i höstas till Kronofogden för att få ut sitt arvode. Journalisten har vid flera tillfällen i november 2019 och i maj i år sökt Plaza Publishings ägare och grundare Christoper Östlund, samt ett flertal andra personer på bolaget, via telefon och mejl. Ingen har svarat.

Plaza Publishing Group grundades 1994. Bolaget ger ut 23 tidskrifter i 48 länder, bland andra Plaza Magazine (på fem olika språk), Plaza Kvinna, Plaza Interiör, Hem Ljuva Hem, Älskade Hem och Gourmet. På hemsidan uppges att företaget har kontor i Stockholm, Helsingfors, Berlin, Dubai, Paris, Milano, Köpenhamn och Zürich.

Christopher Östlund beskrevs i en grattisintervju i Dagens Nyheter 2006 som ”Sveriges ohotade tidningskung”, och i en artikel i Almegatidningen 2007 som ”medievärldens Kamprad”.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies