”Frilansar är extra utsatta
för digital risk”

30 augusti, 2018

Samtal med Det finns inte en eller par enkla åtgärder som alla journalister kan använda sig av för att öka sin digitala säkerhet utan säkerheten måste anpassas efter varje situation, säger journalisten Anders Thoresson.

I mitten av nästa månad anordnas frilanskonferensen Nordic Freelance i Malmö. Frilansjournalisten och författaren Anders Thoresson ska tala om digitalt självförsvar under mötet. Han påpekar att frilansar på ett sätt är extra utsatta för risk.

– Det finns inget enkelt sätt att skydda sig utan man måste ständigt ha koll på nya säkerhetsluckor som uppstår. Som frilans har du ingen it-avdelning som bevakar hot och sköter säkerheten åt dig så det ställer krav på att du själv arbetar aktivt med det.

Anders Thoresson framhåller att it-säkerheten måste anpassas för olika journalister och olika situationer.

– Du måste hela tiden tänka på vad det är för jobb du gör och vem som kan tänkas vilja komma åt din information. Du måste också tänka på vad det är du behöver skydda, är det din eller dina källors information?

Han framhåller att det i olika situationer finns olika sätt skydda sig.

– Är du utrikeskorrespondent och lokala myndigheter kan tänkas vilja komma åt ditt material behöver du skydda dig på ett sätt medan du behöver tänka annorlunda om du arbetar på en lokaltidning och granskar någon som håller på med något skumt i kommunen.

Ett exempel på hur det kan skilja sig i vad som är rätt och fel i en viss situation är molntjänster. Ofta pekas molntjänster ut som en säkerhetsrisk.

– Samtidigt kan det vara smart att använda en molntjänst om du ska passera en passkontroll där de kan tänkas tömma din dator eller kamera eller om du arbetar i ett område där polisen kan ta din utrusning. I så fall är det inte bra om du enbart har ditt material lagrat på hårddisken.

Då situationer skiljer sig åt så mycket anser Anders Thoresson inte att det finns en eller ett par enkla åtgärder för datorsäkerhet som räcker. Men några generella tips ger han ändå:

– Uppdatera alltid operativsystem, program och appar när nya versioner kommer. Inte för att få de senaste funktionerna och finesserna utan för att uppdateringarna också täpper till säkerhetshål. Glöm inte att skydda dina prylar med lösenord och pinkoder. Och se till att du använder bra lösenord för dina viktigaste tjänster på nätet, som e-post, molnlagring och Facebook.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies