Frihetspennan till
Dilsa Demirbag-Sten

29 oktober, 2012

Dilsa Demirbag-Sten tilldelas Torgny Segerstedts frihetspenna av Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne.

Dilsa Demirbag-Sten är född i Kurdistan. Sex år gammal kom hon 1976 till Sverige och växte upp i Uppsala och Karlstad. Hon är styrelsledamot i Linnéuniversitetet, AllBright, Per Ahlmarkstiftelsen, Berättarministeriet och tankesmedjan FORES samt ledamot av Granskningsnämnden för radio och TV och regeringens utredning om ett effektivare arbete för att förebygga våldsbejakande extremism.

Hon är krönikör i Journalisten, Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten och har givit ut böckerna Svenska – en nödvändighet (1995), Stamtavlor(2005), Fosterland (2010) och, tillsammans med Per Bauhn, Till frihetens försvar. En kritik av den normativa mångkulturalismen (2010) och medverkat i antologierna Från Alfons till Dostojevskij (1999), Violence in the name of honour: theoretical and political challenges (2004), Makten framför allt (2005), Tystade röster (2007) och Bildningsresan (2012).

Hon får utmärkelsen med motiveringen: ”Dilsa Demirbag-Sten har i sin publicistiska gärning hängivet och rakryggat försvarat tryckfriheten och bekämpat rasism, religiös dogmatism, hedersrelaterat våld och kvinnoförtryck. Som verksamhetsansvarig i den ideella organisationen Berättarministeriet har hon inspirerat och uppmuntrat barns skrivande och därmed givit dem möjlighet till egna röster och berättelser.”

Priset delas ut den 27 november på Göteborgs universitet.

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies