Gå direkt till textinnehållet

Frihetspennan till Dilsa Demirbag-Sten

Dilsa Demirbag-Sten tilldelas Torgny Segerstedts frihetspenna av Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne.

Dilsa Demirbag-Sten är född i Kurdistan. Sex år gammal kom hon 1976 till Sverige och växte upp i Uppsala och Karlstad. Hon är styrelsledamot i Linnéuniversitetet, AllBright, Per Ahlmarkstiftelsen, Berättarministeriet och tankesmedjan FORES samt ledamot av Granskningsnämnden för radio och TV och regeringens utredning om ett effektivare arbete för att förebygga våldsbejakande extremism.

Hon är krönikör i Journalisten, Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten och har givit ut böckerna Svenska – en nödvändighet (1995), Stamtavlor(2005), Fosterland (2010) och, tillsammans med Per Bauhn, Till frihetens försvar. En kritik av den normativa mångkulturalismen (2010) och medverkat i antologierna Från Alfons till Dostojevskij (1999), Violence in the name of honour: theoretical and political challenges (2004), Makten framför allt (2005), Tystade röster (2007) och Bildningsresan (2012).

Hon får utmärkelsen med motiveringen: ”Dilsa Demirbag-Sten har i sin publicistiska gärning hängivet och rakryggat försvarat tryckfriheten och bekämpat rasism, religiös dogmatism, hedersrelaterat våld och kvinnoförtryck. Som verksamhetsansvarig i den ideella organisationen Berättarministeriet har hon inspirerat och uppmuntrat barns skrivande och därmed givit dem möjlighet till egna röster och berättelser.”

Annons Annons

Priset delas ut den 27 november på Göteborgs universitet.

 

Fler avsnitt
Fler videos