Gå direkt till textinnehållet

Fredrik Nejman: ”Mer gräv i sportens värld”

Idrottsrörelsen skulle må bättre om den blev utsatt för en hårdare granskning av journalisterna. Det anser Fredrik Nejman, frilansjournalist och redaktör för Scoop.

”För är det något som behövs så är det mer grävande journalistik i sportens värld. Det är fortfarande alldeles för mycket av hejaklacks- och nördjournalistik. Trots att sportbevakningen svällt i både tidningar, radio, TV och på olika sajter de senaste åren är grävande sällsynt”, skriver Fredrik Nejman på Riksidrottsförbundets sajt.

Han hänvisar till Stora journalistpriset och Guldspaden. Av de drygt 175 pris för grävande journalistik som delats ut de senaste 40 åren har tre vinnare handlat om sport, visar en granskning som grävarnas tidning Scoop har gjort.

”Med en tuffare granskning skulle avarter avslöjas mycket tidigare. Då kanske den sektliknande gymnastikträningen upptäckts tidigare, mutskandalen kring Friends Arena aldrig blivit verklighet, sexuella övergrepp tagits på allvar långt före Patrik Sjöbergs bok, fotbollsklubbarnas firmor haft mindre inflytande.”

Annons Annons

Han säger sig vilja se ”grävande kolleger med dold kamera på Svenska Fotbollförbundets kansli, granska årsredovisningar och sponsringskontrakt i klubbar och förbund och dra ner brallorna på spelaragenter. Det behövs mer än någonsin.”

Fler avsnitt
Fler videos