Gå direkt till textinnehållet

Fredag sista dagen att anmäla bidrag till Guldspaden

”Vi är sugna på att sätta igång”, säger Guldspadejuryns sammankallande Bertholof Brännström, som hoppas på att få in 170-180 bidrag.

På fredag den 12 januari är sista dagen för att lämna in bidrag till Guldspaden, som delas ut på Grävseminariet i Helsingborg den 14 april.

Till förra deadlinen i september för publiceringar under våren 2017 kom ett sjuttiotal bidrag. Hittills har cirka 20 bidrag skickats in till den nya deadlinen på fredag och nu hoppas juryns sammankallande Bertholof Brännström att komma upp i 170-180 bidrag totalt.

– Journalister brukar vara deadlinefokuserade så de flesta bidrag kommer in sista dagarna. Vi är sugna på att sätta igång, säger Bertholof Brännström.

Annons Annons

Den 12 januari är den slutliga deadlinen för alla bidrag under 2017, även sådana som publicerats under våren 2017. Att man hade en deadline även i september beror på att man vill minska arbetsbördan för juryn i januari och februari.

– Det är mycket material att sätta sig in i, inte minst när det handlar om böcker, långa dokumentärer eller seriepubliceringar, säger Bertholof Brännström.

Var 2017 ett bra grävår?
– Alla år jag har suttit i juryn har varit bra grävår. Det är en stor ynnest att få ta del av så mycket bra journalistik varje år. Mycket av det ser man inte annars eftersom det är lokalt eller branschorienterat. När man tittar på vad som publicerats i det stora riksmedierna finns det många stora gräv som fått genomslag: skandalen kring Transportstyrelsen eller Kevinfallet till exempel.

Just Kevinfallet granskades både av Dagens Nyheter och Sveriges Television, som tävlar i olika kategorier. Är det möjligt att båda kan vinna?
– Ja, två granskningar av samma sak kan teoretiskt vinna i varsin kategori. Så var det med Carema för ett par år sedan då SVT och DN hade granskat samma vårdbolag. SVT tog hem en guldspade då och DN fick ett hedersomnämnande.

Är det någon klass där det kommit in färre bidrag än tidigare?
– I tidskriftsklassen ser det just nu ut att vara något färre än tidigare, men sista anmälningsdagen har inte passerat än.

Fler avsnitt
Fler videos