Franska radiojournalister strejkar

22 juni, 2021

Journalister på franska privatradiokanalen Europe 1 strejkar. De fruktar en påtvingad högersväng i nyhetsbevakningen med en ny majoritetsägare.

France Info rapporterar om strejken bland journalister på Europe 1, som ska fortsätta hela tisdagen enligt beslutet på ett fackligt stormöte på måndagen.

Journalisterna protesterar bland annat mot att Europe 1s ledning annonserat att synergier ska göras med privata tv-gruppen Canal+ och dess nyhetskanal CNews i samband med att ägaren till Canal+, Vivendigruppen med miljardären Vincent Bolloré i spetsen, går in som majoritetsägare i Europe 1.

Fackförbunden på Europe 1 fruktar både att ett mer auktoritärt ledarskap ska importeras från CNews, och att en högervridning av nyhetsverksamheten ska ske.

”Vi vägrar att bli en åsiktskanal”, skriver redaktörer och fackliga representanter i en debattartikel i Le Monde.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies