Franska medier i upprop för yttrandefriheten

23 september, 2020

Ett hundratal franska medier går idag samman i ett öppet brev till försvar för yttrandefriheten. Uppropet sker i skuggan av Charlie Hebdo-rättegången.

”Tillsammans försvarar vi yttrandefriheten”, skriver ett hundratal franska medier, bland dem Le Monde, Le Figaro och Libération, i det öppna brev som publiceras idag.

På initiativ från Charlie Hebdos redaktionschef Laurent ”Riss” Sourisseau, tar de medverkande medierna avstånd från hot och dödshot som riktas mot både den som uttrycker en åsikt i sociala medier, och mot franska journalister. 

Medierna skriver att den flera hundra år gamla franska yttrandefriheten inte varit så hotad på 75 år som idag. ”Den här gången av nya totalitära ideologier, som ibland påstår sig inspireras av religiösa texter”, heter det i det öppna brevet.

Undertecknarna skriver att de väntar sig att franska myndigheter garanterar skyddet av de grundläggande mänskliga rättigheterna, men att de fruktar att ”den legitima rädslan för döden obevekligt kväver de sista fria själarna”.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies