Foton på offentlig konst prövas i HD

17 mars, 2015

Högsta domstolen ska pröva om det innebär upphovsrättsintrång att ta en bild på ett offentligt konstverk och publicera den på internet utan tillstånd från konstnären.

Upphovsrättsorganisationen Bildkonst Upphovsrätt Sverige, BUS, vill att Högsta domstolen prövar om sajten offentligkonst.se bryter mot upphovsrätten då de har en databas med bilder på offentliga konstverk. Databasen är fritt tillgänglig för allmänheten.

Allmänheten uppmanas att fotografera konstverket och ladda upp bilderna i databasen.

BUS har krävt att Wikimedia, som driver sajten, avbryter publiceringen eftersom det krävs tillstånd av den konstnär som har upphovsrätten. Wikimedia menar att bilder på konstverk som finns på allmän plats får visas upp för allmänheten, och menar att de har stöd för detta i upphovsrättslagen.

HD ska nu pröva om det rör sig om upphovsrättsintrång att publicera bilder på offentlig konst på nätet utan konstnärens tillstånd.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av europé tis, 2015-03-17 16:44
Wikimedia agerar dumt och okunnigt. Internationellt är det idag omöjligt att fotografera och återge sin bild av konst på allmän (offentig) utan konstnärens tillstånd. Högsta domstolen lär betona att detta gäller även för svenskt vidkommande och stipulera rejäla böter. Wikimedia har inget stöd alls i sin tolkning av upphovsrätten.
Inlagt av fotograf ons, 2015-03-18 17:47
I Frankrike där jag jobbar är det omöjligt göra vackra fotoböcker om offentlig konst av nu levande konstnärer utan ett enormt förarbete med alla tillstånd från respektive konstnär och i förekommande fall kolla om det finns någon stiftelse med ägandeätten till konstnärens arbeten.Detta är inget speciellt för Frankrike utan en följd av den internationella digitala revolutionen som synliggjort begreppet intellectual property. Dvs situationen handlar inte bara om att lägga upp bilder på nätet. Vore bra konstigt om det synnerligen digitaliserade Sverige skulle gå emot detta förhållningssätt. . Den som inte orkar inhämta konstnärens tillstånd är hänvisad till att fotografera flerhundraåriga statyer på offentlig plats. Det offentliga rummet är inte numera så värst offentligt för den enskildes kamera..

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies